Українські легкоатлети завітали до мерії Будапешта та зустрілися з українською громадою

Українські легкоатлети завітали до мерії Будапешта та зустрілися з українською громадою

Фото
Укрінформ
У мерії столиці Угорщини під час святкування 32-ї річниці Незалежності України та 150-річчя об’єднання Буди і Пешта за участі української громади відбувся урочистий прийом делегації українських легкоатлетів, які змагалися на чемпіонаті світу з легкої атлетики у Будапешті. 

Про це повідомляється на сторінці Фундації української книги в Угорщині у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Зустріч у мерії організували Столичне самоврядування українців Будапешта, Товариство української культури та Посольство України в Угорщині. 

У заходах взяв участь президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій світу Себастьян Коу, який вручив медалі двом українським чемпіонкам – Ярославі Магучіх та Марині Бех-Романчук. Він, зокрема, зазначив, що очолювана ним організація World Athletics, усвідомлюючи боротьбу України за свою незалежність, свободу і демократію, надає посильну допомогу українським легкоатлетам у придбанні необхідного спортивного інвентаря, у можливості тренуватися у кращих європейських спортзалах, у створенні сучасної спортивної інфраструктури в Україні. 

У своїй промові мер Будапешта Ґерґей Карачонь підкреслив, що також підтримує українських спортсменів ще й тому, що в Угорщині багато її громадян уболівають за український народ та його справедливу боротьбу і солідарні з ним. 

Тимчасово повірений у справах України в Угорщині Іштван Балоґ наголосив, що спорт не може бути поза політикою. Це стосується як атлетів, котрі захищають Україну, так і тих спортсменів, які, прикриваючись нібито своєю нейтральністю, продовжують служити у Збройних силах Росії. 

Голова столичного самоврядування українців Ярослава Хортяні-Гук наголосила, що свою незалежність український народ «виборює у смертельному двобої із підступним російським агресором, бореться за територіальну цілісність країни подібно до того, як у 1848-1849 і 1956 роках за свободу своєї країни боролися угорці». Тому українці в Угорщині на своїх демонстраціях разом із угорськими протестувальниками скандують угорською «Рускік газа!», тобто «Росіяни додому!». Вона також висловила подяку меру Будапешта Ґерґею Карачоню за солідарність з українцями та допомогу біженцям із України. 

Від імені Товариства української культури в Угорщині мерові Будапешта вручили літературно-інклюзивне видання шрифтом Брайля – україномовну збірку «Апостоли свободи» у двох томах, до якої увійшли вибрані поезії видатних національних поетів України та Угорщини – Тараса Шевченка та Шандора Петефі. Ці книги упорядковані Уляною Княгинецькою та Іриною Пархоменко і зреалізовані завдяки українській громаді в Угорщині. Варто додати, що ця тактильна книга отримала гран-прі Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи» і була представлена на XXVII  Книжковому фестивалі у Будапешті.

Читайте також: В Угорщині створили Фундацію української книги «UNABOOK»

Того ж дня учасники зустрічі у мерії вирушили до пам’ятника Тарасу Шевченку у Будапешті, де поклали квіти, виконали Гімн України і заспівали пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». Після цього вони долучилися до ходи українців «Ланцюг єднання», яку влаштувала асоціація «Єдність».

Як повідомляв Укрінформ, Українська легкоатлетка 28-річна Марина Бех-Романчук виграла «срібло» чемпіонату світу-2023 у Будапешті (Угорщина). Ярослава Магучіх вперше в кар'єрі стала чемпіонкою світу зі стрибків у висоту. 

Фото: Фундація української книги в Угорщині/Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-