Українські дипломати вшанували пам’ять похованого в Тегерані архітектора Городецького

Українські дипломати вшанували пам’ять похованого в Тегерані архітектора Городецького

Укрінформ
Українські дипломати в Ірані з нагоди 160-річчя від дня народження українського та польського архітектора Владислава Городецького вшанували його пам’ять на місці поховання у Тегерані.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі Посольства України в Ісламській Республіці Іран.

«З нагоди 160-ї річниці від дня народження Владислава Городецького співробітники посольства України в Ірані відвідали католицький цвинтар Доуляб у Тегерані та поклали квіти до могили видатного архітектора», – поінформували у диппредставництві.

У посольстві нагадали, що Городецького, якого часто називають «київським Гауді», у 1928 році запросили працювати в Персію (Іран), де він став головним архітектором «Синдикату зі спорудження Перських залізниць». За його проєктами було побудовано Тегеранський залізничний вокзал. Городецький також вважається автором палацу «Шамс» в архітектурному комплексі Са'ад-Абад у Тегерані.

Городецький помер 3 січня 1930 року від серцевого нападу в Тегерані, де був похований у римо-католицькій частині цвинтаря Доуляб.

Владислав Городецький народився 4 червня 1863 року на Поділлі. Понад 30 років його життя та творчості присвячено розбудові архітектурного обличчя Києва. Городецький є автором Будинку з химерами, Костелу святого Миколая у Києві, Національного художнього музею України, караїмської кенаси тощо. В Україні він спорудив понад 30 будівель.

Нагадаємо, у Нідерландах відбулися меморіальні заходи зі вшанування пам'яті видатного українського політичного та військового діяча, голови проводу українських націоналістів, полковника УНР Євгена Коновальця.

Фото: Nadiya Yurchenko / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-