Битва за Україну. День чотириста другий

Битва за Україну. День чотириста другий

Укрінформ
Україна замовила Польщі 100 колісних БТР Rosomak. Сили тероборони розпочали проєкт "Вишкіл капітанів", бійців будуть тренувати за стандартами НАТО.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Адміністрація США готує новий пакет військової допомоги для України, попередньо на суму $2,6 мільярда, до якого можуть увійти радари, ракети для ППО, протитанкові засоби, логістична техніка – Reuters. Офіційно Білий дім оголосить про це не раніше понеділка, остаточно пакет буде сформований впродовж вихідних. Причому, загальна цифра фінансування, а також конкретні типи обладнання можуть змінитися у остаточному варіанті.

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) – сайт глави держави. Санкції введені проти колишнього президента «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва та низки фізичних і юридичних осіб з росії та Ірану.

Президенти Литви Гітанас Науседа, Естонії Алар Каріс і Латвії Егілс Левітс, виступаючи на Бучанському саміті рішуче виступили за створення міжнародного спецтрибуналу для покарання російських злочинів, заподіяних в Україні – ЗМІ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Коли в 1945 році союзники обирали місце для суду над нацизмом, то зупинилися на Нюрнберзі. Бо там кувалася злочинна ідеологія. Буча також має розглядатися як один із варіантів місця проведення суду над воєнними злочинцями. Адже тут проявилась уся сутність путінського режиму та російської окупації».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «російське головування у РБ ООН – це ляпас міжнародній спільноті. Я закликаю теперішніх членів Радбезу ООН перешкоджати будь-яким спробам росії зловживати своїм головуванням. Також нагадаю, що росія незаконно перебуває у РБ ООН».

Андрій Єрмак, глава ОП: «За життя людей, за покалічене здоров’я будуть відповідати загарбники. Жоден не уникне цієї відповідальності. Сьогодні дійсно світ, у першу чергу за лідерства України, демонструє, що ми дуже і дуже серйозно налаштовані. Я впевнений, у тому, що всі, починаючи від російського керівництва, які віддавали ганебні злочинні накази, і до останнього солдата, який прийшов, як загарбник, на українську землю, будуть відповідати. Без строку давності».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Сили тероборони розпочали проєкт "Вишкіл капітанів", бійців будуть тренувати за стандартами НАТО інструктори, які пройшли навчання за кордоном – Сергій Собко, бригадний генерал
  • На півдні України Сили оборони знищили російський моторний човен, який загарбники переоблаштували для диверсійно-розвідувальної групи, та польовий пункт збереження боєприпасів ворога – ОК «Південь».
  • Станом на 31 березня українські війська відновили позиції навколо Бахмута – Інститут вивчення війни (ISW). Українська оборона Бахмута залишається стратегічно надійною доти, доки українські війська змушують росіян відводити живу силу та техніку без надмірних втрат з боку української армії.
  • Плани російського військового командування розширити підконтрольні території Донбасу під час зимового наступу зазнали невдачі – розвідка Британії.

***

  • Згідно з планом, затвердженим на засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності, в Україні необхідно розмінувати близько 470 тисяч гектарів сільськогосподарських земель на території дев'яти областей – ДСНС
  • У боях на Бахмутському напрямку загинув наш брат, мусульманин, відомий український боєць Данііл Ляшук з позивним "Моджахед" – Рефат Чубаров. Данііл Ляшук – український військовий, родом з міста Брест (Республіка Білорусь). Після анексії Криму у 2014 році вирішив воювати на боці України та став до лав добровольчого батальйону "Торнадо", що діяв на сході України в зоні ООС (АТО).
  • російська армія за добу здійснила 54 обстріли Херсонської області, загинули троє людей, двоє дістали поранення – ОВА.
  • За минулу добу ворог здійснив 104 обстріли позицій українських захисників на Запоріжжі з танкового озброєння, реактивної та ствольної артилерії вздовж усієї лінії зіткнення, також зазнали пошкоджень житлові будинки та цивільна інфраструктура – ОВА.
  • російські війська вбили за добу двох жителів Донецької області, ще три людини дістали поранення – ОВА.
  • російські військовослужбовці вбили в Україні вже 467 дітей і ще 944 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: Україна

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що спеціальний трибунал для притягнення російського керівництва за агресію проти України буде створений після закінчення війни – ЗМІ. Наразі триває робота над його форматом і текстом проєкту відповідної резолюції ООН.
  • У Національному заповіднику «Софія Київська» відбувся перший випуск військових капеланів, які завершили курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних сил України. Очільники релігійних організацій прочитали молитву військового капелана, а потім здійснили освячення почесного стяга Служби військового капеланства ЗСУ Апарату Головнокомандувача ЗСУ та обряд благословення своїх представників.

Вручення підозри наміснику Лаври Павлу

  • 1 квітня 2023 року, близько 7:30, працівники СБУ вручили підозру наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу. Митрополита Павла звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу) – сайт Лаври.
  • СБУ заявляє, що зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності колишнього настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебідя) до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії рф проти України.
  • На 12-ту годину Павла викликали на допит. Після чого буде вирішуватись питання про обрання запобіжного заходу. Прокурори просять суд обрати Павлу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.
  • Підозрюваний митрополит УПЦ МП та намісник Лаври Павло (Лебідь) у залі суду заявив, що він "проти агресії", але не згадав про росію.
  • Шевченківський районний суд Києва переніс засідання про призначення запобіжного заходу наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Павлу на сьогодні, 18:30, і погодив його примусове приведення. Раніше суд через погане самопочуття митрополита переніс був засідання на 3 квітня.

***

  • Починаючи з 1 квітня рецептурні ліки можна буде придбати в аптеці за електронним рецептом, це зробить процес призначення простішим та ефективним – МОЗ. Однак в Україні паперові рецепти продовжать діяти, щонайменше до закінчення воєнного стану. Станом на вечір 1 квітня, в Україні виписали понад 3000 електронних рецептів на різні рецептурні препарати. Які міфи спростовує МОЗ – дивись в інфографіці.
  • У Львові цієї ночі в багатоквартирному будинку, попередньо, вибухнула граната РГН, одна людина загинула, одна отримала поранення – поліція Львівської області. Правоохоронці вже порушили справу за даним фактом, ведеться розслідування. Максимальне покарання, передбачене санкціями статей – позбавлення волі на строк до 15 років. Розслідування триває.
  • З 1 квітня запрацювало нове покоління системи електронних платежів Національного банку України (СЕП), яке функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022 – пресслужба НБУ. Система доступна для проведення міжбанківських платежів 24 години на добу 7 днів на тиждень. У переході на нове покоління СЕП були залучені всі банки, Державна казначейська служба, Національний депозитарій України, а також компанії-розробники програмного забезпечення.
  • Уряд зберіг ціни на газ для тепловиків, бюджетних організацій і гуртожитків до 30 квітнярішення уряду. Спеціальні зобов’язання передбачають, що ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" постачає газ для надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню на рівні 7,42 тис. грн за тис. куб. м (з ПДВ), для бюджетних установ – 16,39 тис. грн за тис. куб. м (з ПДВ).
  • Протягом березня Фонд державного майна провів 53 приватизаційні аукціони та залучив понад 627 млн гривень – пресслужба фонду

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що країни НАТО планують відправити в Україну два батальйони з німецькими бойовими танками Leopard-2 і чотири батальйони з Leopard-1, загалом буде передано 160 одиниць техніки – “Die Welt”.
  • Для українського війська закуплять у Польщі 100 колісних бронетранспортерів Rosomak – Матеуш Моравецький, глава уряду. Закупівля буде оплачена коштами з європейських та американських фондів, які підтримують Україну.
  • Прем'єр-міністри Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії у п'ятницю направили листа до Європейської комісії та її голови Урсули фон дер Ляєн, в якому зазначили, що канали, призначені для доставки української продукції до пунктів призначення, не працюють так, як очікувалося – Associated Press. Вони звернулися до Брюсселя з проханням розглянути можливість термінової закупівлі 27 країнами-членами союзу надлишків продукції, а також виділити кошти для якнайшвидшого розвитку транспортної та складської інфраструктури.
  • Керівник Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі сказав, що Штати поки що утримуються від надання Україні ракет дальнього радіуса дії ATACMS – Defence One. За словами Міллі, ефективність ATACMS «дещо перебільшена», ракети GMLRS, які використовуються в HIMARS, можуть робити шість пострілів, тоді як ATACMS – один. Для завдання ударів на великі відстані можна використовувати й іншу зброю, наприклад дрони, додав він.
  • Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі закликав усіх громадян Штатів, у тому числі журналістів, які перебувають у росії, залишити цю країну – CNN.
  • Під час засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого обговоренню погроз президента рф володимира путіна щодо розміщення тактичної ядерної зброї у білорусі постійний представник ЄС при Організації Олаф Ског заявив, що влада білорусі має ухвалити рішення про відмову від розміщення на своїй території російської ядерної зброї – ЗМІ. Ског закликав рф повернутися до виконання договору про заходи з подальшого скорочення та обмеження стратегічного наступального озброєння зі США.

ВОРОГ

  • росія протягом квітня 2023 року головуватиме у Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй – ООН. Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс іронічно привітав росію з початком головування: «Вітаємо росію з початком головування в Раді Безпеки ООН! З нетерпінням чекаємо на енергійні дискусії щодо пропозиції України про місце призначення ваших військових кораблів».
  • Диктатор володимир путін змінив концепцію зовнішньої політики росії напередодні головування рф у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй для майбутніх зусиль, спрямованих на формування антизахідної коаліції в ООН – ISW.
  • Міністр оборони рф сергій шойгу провів у штабі об'єднаного угруповання російських військ нараду і заявив, що країна-агресор вживає необхідних заходів щодо нарощування боєприпасів, але кількість забезпечення "вже зросла кратно" – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-