SECI фінансує центри тимчасового перебування українців у трьох країнах Східної Європи

SECI фінансує центри тимчасового перебування українців у трьох країнах Східної Європи

Укрінформ
Ініціатива співробітництва у Південно-Східній Європі (SECI) підтримує та фінансує роботу пʼяти центрів тимчасового перебування українців в прикордонних з Україною країнах.

Про це в інтервʼю Укрінформу повідомив виконавчий координатор Ініціативи співробітництва у Південно-Східній Європі (SECI) Міхаель Фацекас.

“Ми підтримуємо та фінансуємо роботу пʼяти центрів тимчасового перебування: один центр в Румунії, в місті Сірет, два в Угорщині - Будапешті та місті Захонь, та два центри в Молдові, в населеному пункті Паланка та Кишиневі”, - сказав Фацекас.

Читайте також: Міхаель Фацекас, виконавчий координатор SECI

За його словами, в центрах людей приймають, опрацьовують їхні документи, надають первинну фінансову та правову допомогу. Далі з цього тимчасового притулку біженці переселяються в інші регіони або місця постійного проживання. У 2022 році в угорському Захоні перебувало приблизно 80 тис. осіб, в Будапешті - 60 тис., в Сіреті - 560 тис., в Паланці - 700 тис. і в Кишиневі 200 тис.

“Бюджет проєкту наразі становить близько 3 мільйонів євро. На жаль, війна скоріш за все не закінчиться в короткостроковій перспективі. Тому ми розуміємо, що нам потрібно і надалі забезпечувати роботу цих центрів та фінансувати їх. З іншого боку, ми очікуємо що багато біженців згодом повертатиметься в Україну”, - зазначив виконавчий координатор SECI.

Читайте також: Українські біженці з 1 квітня зможуть оформлювати у Польщі посвідку на тимчасове проживання

Ініціатива співробітництва в Південно - Східній Європі (SECI) була створена в 1996 році для сприяння регіональному миру і стабільності серед країн регіону та допомоги країнам в інтеграції до європейського простору. Налічує 29 країн-членів, серед них і Україна.

Як повідомлялося, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту в Європі, станом на 31 січня 2023 року склала 4 млн 823,33 тис. осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-