У столиці Анголи відбулася фотовиставка до річниці вторгнення рф в Україну

У столиці Анголи відбулася фотовиставка до річниці вторгнення рф в Україну

Фото
Укрінформ
В ангольській столиці Луанда 24 лютого, у річницю від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну, відбулася пам’ятна фотовиставка.  

Про це Укрінформу повідомив в.о. керівника Посольства України в Анголі Андрій Чорнописький.

За його словами, на виставці представлені фото як українських, так іноземних авторів. Світлини розповідають про жертви та наслідки року широкомасштабного вторгнення: від масових поховань на Харківщині, до масштабів руйнувань критичної інфраструктури та масштабів російських атак і обстрілів.

На заході були присутні іноземні дипломати та посли, акредитовані в Анголі (зокрема від США, Норвегії, Нідерландів, Південної Кореї, Італії, Іспанії, Представництва ЄС, Японії, Німеччини, Польщі, Туреччини, Фінляндії, Португалії та Бельгії).

Під час відкриття фотовиставки Андрій Чорнописький, звертаючись до гостей, зазначив: «Ця подія і ваша участь свідчить про солідарність з Україною та нашим народом в один із найтрагічніших етапів історії нашої країни».

Він наголосив, що єдиною причиною цієї неспровокованої російської агресії були неоімперські та експансіоністські амбіції російської держави та її керівництва. Але російське керівництво допустило фатальну помилку. російська пропаганда стверджувала, що Україна протримається лише кілька днів. Насправді Україна не тільки зупинила вторгнення, але й українські захисники звільнили майже половину території, захопленої росією з початку повномасштабного вторгнення.

«Ми усвідомлюємо, що реальна кількість жертв значно більша, враховуючи те, що значна частина території України досі тимчасово окупована росією», – зауважив пан Чорнописький.

В.о. керівника Посольства нагадав, що на сьогодні, за даними Генеральної прокуратури України, за рік широкомасштабної війни росії проти України було вбито 9655 мирних жителів, у тому числі 461 дитина, були зареєстровані сотні випадків зґвалтувань, звірств росіян на захоплених територіях. російські окупанти вчинили понад 68 тисяч воєнних злочинів. Зруйновано понад 81 тис. об'єктів цивільної інфраструктури, у тому числі понад 62 тис. житлових будинків. Це найпоширеніший вид злочинів російських військ.

«Беручи до уваги кількість жертв, наслідки та збитки, завдані широкомасштабним російським вторгненням, викладеним вище, продовження військової підтримки наших союзників та солідарність наших партнерів, продемонстрована, зокрема і сьогодні, у цій події зі вшанування незліченних жертв російського вторгнення в Україну, має велике значення для нас», – додав він.

Нагадаємо, громадські організації португаломовних країн Африки в контакті з українською діаспорою Португалії готують відкриті листи до генерального секретаря ООН на підтримку України та із засудження російської агресії.

Фото: Embassy of Ukraine in Angola

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-