У Гаазі провели концерт класичної музики на підтримку України

У Гаазі провели концерт класичної музики на підтримку України

Фото
Укрінформ
У Гаазі відомі українські музиканти та юні таланти влаштували концерт, щоб через красу класичної музики більше розповісти про Україну та її культуру, а також надихнути на допомогу нашій країні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, музиканти виконували відому класичну музику, зокрема і твори українських композиторів.

Захід проходив у музичному центрі Davidsbündler, який пропонує інноваційний метод високого рівня класичної музичної освіти для молодих талановитих піаністів, скрипалів, віолончелістів і басистів.

Музичний центр від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну надає підтримку українським талантам, які тікали від війни. Зокрема, йдеться про музичну освіту,  безкоштовні уроки музики, допомогу з житлом у Нідерландах.

«Ми дуже раді, що наш концерт відвідало так багато представників різних країн. Для нас було дуже важливо, що вони прийшли, щоб показати свою підтримку України й українських учнів, а також  долучилися до нашої ініціативи щодо надання їм допомоги. Для нас це дуже важливо», – сказала в коменатрі Укрінформу відома українська піаністка, переможниця численних міжнародних конкурсів Анна Федорова.

Глядачі мали змогу насолодитися виступами видатних українських піаністів Анни Федорової, Тетяни Абаєвої, Бориса Федорова, лауреата багатьох міжнародних конкурсів Ніколаса Сантанжело Шварца, який проявив себе, як один з кращих контрабасистів на міжнародній концертній сцені, двох нідерландських скрипалів Флор Лякультр і Тім Брахман, а також грою талановитих учнів української академії в Гаазі піаністів Юліани Без’язичної, Софії Дорош, Івана Петренко.

Відкривав захід посол України в Нідерландах Максим Кононенко та українська піаністка Анна Федорова.

«Війна – це дуже емоційно для нас усіх. Мої батьки жили в Києві, і в один день все їхнє життя змінилося. Ми об’єднали зусилля. Було багато концертів, майстер-класів, допомоги, волонтерства, зокрема, і їхнім студентам, які через війну також поїхали з України. Разом з моїми батьками ми організовували для них притулок,  намагалися знайти родини, які приймають українців, з музичними інструментами, щоб українські таланти могли продовжувати займатися музикою. Також проводимо неймовірно велику кількість благодійних концертів. Від початку повномасштабного вторгнення ми грали майже щодня. Інколи це було три концерти на день. Наприклад, 7 березня ми грали у Concertgebouw в Амстердамі. Великий концерт тоді зібрав понад 100 тисяч євро для України, того самого дня в нас був концерт в Гаазі, потім я поїхала в турне з Ukrainian Freedom Orchestra. Це був дуже емоційний та хвилюючий тур. Було чудово грати з українськими музикантами, поширювати українську культуру та надихати на допомогу Україні», – розповіла українська піаністка Анна Федорова.

Варто зазначити, що українська «Мелодія» видатного українського композитора Мирослава Скорика викликала великий захват у глядачів на концерті в Гаазі. В умовах війни «Мелодія» Скорика стала cимволом боротьби за волю нескореного українського народу.

«Кожного разу коли ми граємо «Мелодію» Скорика, то це завжди дуже емоційні моменти для музикантів і глядачів. Автор показав українську душу, український дух, хоробрість. Я пишаюся, як сьогодні, в таких важких умовах стійко тримаються в Україні, і навіть продовжують грати у філармонії. Це просто неймовірна сила духу, яка надихає нас і увесь світ», – наголосила піаністка.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах проходить серія благодійних концертів на підтримку України під назвою SlavaSundays, зібрані кошти з яких підуть на допомогу Україні у зимовий період та на відновлення зруйнованої росією інфраструктури.

Перший концерт відбувся 6 листопада, в Гаазі. Наступний – 18 грудня в Амстердамі.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-