Перша леді Литви вшанувала подвиг українських героїв в Українському центрі у Вільнюсі

Перша леді Литви вшанувала подвиг українських героїв в Українському центрі у Вільнюсі

Фото
Укрінформ
Перша леді Литви Діана Науседене 14 жовтня, у День захисників і захисниць України, вшанувала подвиг українських героїв в Українському центрі у Вільнюсі.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила дружина Президента України Олена Зеленська.

«Сьогоднішній День захисників і захисниць святкують не лише в Україні, бо українські діти, які були змушені тікати від війни, чекають своїх рідних захисників по всьому світу. Тож наші друзі у Литві вирішили підтримати українців у цей важливий для нас день і влаштували справжнє свято в Українському центрі у Вільнюсі. Разом із першою леді Литви Діаною Науседене ми задумували його, щоб у тисяч українців, яких прийняла ця країна, з’явилося рідне місце. І сьогодні пані Діана особисто зібрала наші родини, щоб ушанувати подвиг українських героїв», - зазначила вона.

За словами Зеленської, разом із Пятрасом Шімелюнасом, головою правління Вільнюського клубу, Науседене розповіла гостям про проєкт «Книжки без кордонів»: Клуб виділив кошти, щоб закупити 1000 книжок для дітей різного віку в координації з Українським інститутом книги.

Ці книжки сьогодні розвезуть по всій країні: до Литовської національної бібліотеки імені Мартінаса Мажвідаса (головна наукова бібліотека Литви), до бібліотек міст Радвілішкіс, Укмерге та Варена. Окремі пакунки з книжками – для бібліотек чотирьох навчальних закладів з українською мовою викладання у Вільнюсі: Міжнародної української школи, приватних шкіл «Гравітація», Gravitas Schola та Varnu Sala. Книжку отримала й кожна дитина, яка відвідала центр.

«Я надзвичайно вдячна своїй колезі й добрій подрузі пані Діані Науседене за цей день, бо українцям за кордоном дуже важливо відчувати єдність і підтримку і у війні, і у святі. Адже для захисників на фронті немає нічого ціннішого, ніж знати: свої - в безпеці», - наголосила Зеленська.

Проєкт «Книжки без кордонів» реалізує Український інститут книги спільно з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики України. Книжки було передано в Литву за підтримки Посольства Литви в Україні. Загалом завдяки проєкту вдалося надрукувати понад 160 тисяч книжок у понад 20 країнах світу.

Нагадаємо, День захисників і захисниць України – державне свято, що відзначається 14 жовтня. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою "День захисника України". 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць.

Фото: Олена Зеленська / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-