У столиці Португалії відбулася акція проти терористичних дій рф

У столиці Португалії відбулася акція проти терористичних дій рф

Фото
Укрінформ
Навпроти посольства рф у Лісабоні після масового вбивства росією українських військовополонених в Оленівці відбулася акція для привернення уваги громадськості Португалії та засудження злочинів росії проти українців.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила місцева українська активістка Наталя Варга.

«29 липня, ми прокинулися з новиною про нові злочини московських терористів: масове вбивство українських бранців, звіряче катування над українським солдатом, який захищає свою Землю... Не пробачимо, не залишимо без кари!», – написала вона.  

За словами активістки, під час акції було зачитано листа до президента Португальського Парламенту в якому українці в Португалії закликали депутатів:

  • Підтримувати розслідування та переслідування злочинів, скоєних російською федерацією в Україні.
  • Кваліфікувати російську федерацію як державу-терориста.
  • Визнати дії, вчинені російською федерацією в Україні, злочинами геноциду.

Нагадаємо, в ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, у якій утримувались українські військовополонені, відбувся потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 отримали важкі поранення. При цьому, кремлівські пропагандисти спробували звинуватити Україну, яка нібито обстріляла своїх полонених воїнів ракетами з американських систем HIMARS.

Як повідомило згодом ГУР МО України, вибухи відбулись на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнане для утримання полонених, виведених з “Азовсталі”. Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників. У воєнній розвідці наголосили, що вибухи в Оленівці, які призвели до загибелі українських захисників – "свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта".

Радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович також заявляв, що на думку спеціалістів-піротехніків, які проаналізували російське відео з Оленівки, картина більше схожа на підрив речовини з високою температурою горіння всередині самої будівлі, ніж на результат обстрілу.

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm заявила, що проти українських полонених у тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, ймовірно, росіянами була застосовано термобаричну зброю.

Супутникові знімки колонії в Оленівці, до та після трагедії, демонструють, що в результаті "обстрілу", про який заявили російські загарбники, на території колонії не була пошкоджена жодна інша будівля, окрім барака, в якому утримувалися українські військовополонені. Таким чином, це також свідчить про те, що обстрілу з ракетних систем залпового вогню, як про це заявляє російська сторона, по колонії не було.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного Комітету Червоного Хреста відмовили співробітникам цієї організації у доступі до українських військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням російськими загарбниками положень Женевської конвенції.

Фото: Наталя Варга / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-