Україна оточила посольство росії у Фінляндії

Україна оточила посольство росії у Фінляндії

Фото, відео
Укрінформ
Працівники російського посольства в Гельсінкі відчувають себе в облозі.

На вікнах опущені броньовані штори, на дверях захисні щити. По всьому периметру посольство оточене українськими прапорами, синьо-жовтими квітами, наклейками, стрічками, плакатами, свічками, усім, що висловлює протест проти кремлівського вторгнення в Україну.

Раз на кілька днів біля посольства росії у Фінляндії відбуваються акції протесту проти Кремля. І хоча російські службовці ночами намагаються зривати антипутінські плакати та стікери, їх тільки більшає.

Фінляндія є однією з численних країн світу, яка допомагає Україні. Країна прийняла тисячі українців, для яких працює спеціальна гуманітарна програма. Українці отримують тимчасовий міжнародний захист, включно з житлом, харчуванням і коштами. Дітям надаються дошкільні й освітні заклади. Проїзд у громадському транспорті, зокрема трамваях, поїздах, автобусах і поромах, для українців – безплатний.

Нещодавно прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін відвідувала Київ із візитом для зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським.

Як раніше повідомляв Укрінформ, найвідоміший фінський оперний співак Петрус Шродерус скасував з початком війни в Україні всю програму концертів і все, що пов'язано з росією. Зараз він виступає з новою програмою на підтримку України. Усі концерти Петруса Шродеруса, трансфер і благодійні обіди для українців безплатні. Нещодавно Шродерус давав концерт для посла України у Фінляндії Ольги Дібрової.

В анонсі благодійного концерту на підтримку України в місті Нагу, що поблизу першої столиці Фінляндії – Турку, команда співака пропонувала оголосити 12 червня, коли кремль відзначає «день незалежності росії», святом «Дня незалежності від росії».

Фінляндія, що пережила напад червоної армії в 1939 році, хоч і завдала росіянам колосальних втрат, проте була змушена поступитися частиною своєї території, що нині називається Республіка Карелія у складі рф.

Підтримка України з боку Фінляндії відбувається не лише з боку держави. Громадяни Фінляндії теж повністю на боці України.

Відомі випадки, коли фіни зупиняли машини з російськомовними патріотами путіна і змушували їх знімати з машин російську символіку.

Нещодавно чеченці, які проживають у Гельсінкі, передали ультиматум «прихильникам спецоперації в Україні», що живуть з ними в одному місті: «Будете прикрашати машини своєю путінською фашистською символікою – битимемо скло і вас».

Про це Укрінформу розповів колишній боєць армії Ічкерії Хусейн, який живе з кінця 90-х років у Фінляндії та днями змусив російськомовного зняти з машини замаскований у знаку Фольксваген символ путінської спецоперації – літеру «V».

Після 9 травня у Гельсінкі не помічено жодного прокремлівського символу.

Співробітники ж російського посольства бояться виходити за межі свого анклаву. Вони більше не пересуваються Фінляндією на машинах з російськими номерами, використовуючи лише сині дипломатичні номери, за якими не можна визначити державну приналежність.

«російський центр науки і культури» у фінській столиці не працює з кінця лютого. На дверях опущені захисні екрани, вікна завішані. Усю діяльність центру зупинено.

Серед української діаспори в Гельсінкі озвучуються ідеї звернення до місцевої влади із проханням розробити акт про вилучення великої будівлі «російського культурного центру» на користь українських біженців.

Про те, в якій атмосфері зараз знаходиться Гельсінкі та посольство росії у Фінляндії – у спеціальному репортажі Укрінформу із фінської столиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-