У Румунії діаспора організувала культурно-науковий захід, присвячений Івану Мазепі

У Румунії діаспора організувала культурно-науковий захід, присвячений Івану Мазепі

Укрінформ
Клузька філія Союзу українців Румунії у партнерстві зі спеціалізацією «Українська мова та література» Філологічного факультету Університету ім. Бабеша-Бойоя організували культурно-науковий захід «335 років з дня обрання Івана Мазепи гетьманом України».

Як передає Укрінформ, про це Союз українців Румунії (СУР) повідомив у Фейсбуці.

Зауважується, що на початку заходу присутні хвилиною мовчання вшанували тих, хто пожертвував собою, захищаючи незалежність України.

«Далі була представлена наукова доповідь «Гетьман Іван Мазепа – і словом, і ділом за незалежність України» доц. д-р Іваном Гербілем, в якій розкрито аспекти з життя та військово-політичної діяльності цього історичного діяча, що відіграв особливо важливу роль у відродженні Гетьманату України, особливо Києва, його духовного та культурного центру, а також у пожвавленні суспільно-релігійного життя України. Варто зазначити, що за сприяння Івана Мазепи в Україні того часу почалось «культурне відродження», яке охопило не тільки мистецтво та архітектуру, а й філософію, теологію, літературу та науку», – йдеться в дописі.

Читайте також: У Румунії діаспора організувала нові акції протесту проти війни росії в Україні

За повідомленням, у виступі нашого гостя з України, пана Володимира, фігурує Мазепа-людина, розкрита у вірші Володимира Сосюри «Мазепа». Присутні мали змогу не лише поринути у сосюріанський ліричний всесвіт, а й дізнатися цікаві деталі у особливій художній манері.

Далі було презентовано книгу: цього разу лектор д-р. Міхаела Гербіл розповіла про фізика-поета Івана Арделяна, засновника клузької філії Союзу Українців Румунії та її першого голову, презентуючи присутнім два томи поезій культурного та наукового діяча Івана Арделяна («Іржаві сліди» (2006) та «Симфонія душі» (2017)), які були запропоновані учасникам разом із журналами та газетами, які видає СУР.

«Після цих двох моментів у неформальній обстановці продовжилися дискусії на історичні та літературно-культурні теми, залучаючи всіх присутніх до діалогу досвіду, знань, думок тощо. І на цей раз до членів філії приєдналися гості з України, які з нетерпінням чекають на кожну акцію нашої філії, студенти, а також прихильники української мови та культури», – додали в СУР.

Нагадаємо, комітет Бухарестської філії Союзу українців Румунії організував культурний захід «Всесвітній день вишиванки та українських вишивок», покликаний зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

Фото: СУР / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-