У Швеції відбулися лекції та фотовиставка про війну в Україні

У Швеції відбулися лекції та фотовиставка про війну в Україні

Фото
Укрінформ
У другому за величиною місті Швеції – Гетеборзі – пройшов інформативний захід, який був присвячений війні в Україні й складався з лекцій і фотовиставки «Україна: до та після».

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Stand With Ukraine Gothenburg, захід на підтримку України відбувся за участі національного представництва ООН, зокрема УВКБ, фундації Save the Children, української громади та громадських організацій Help Ukraine Gothenburg (HUG) і Stand with Ukraine Gothenburg. 

Зауважується, що проведений захід засвідчив, що Україна має потужну підтримку ООН, міжнародних правозахисних організацій, української діаспори та міжнародної спільноти в цілому.

Йенс Петерсон, старший радник з питань миру, безпеки та роззброєння Асоціації ООН у Швеції зазначив, що рішення Радбезу ООН можуть блокуватись Росією, однак існує можливість діяти через Генеральну асамблею. Так, наприклад, уперше за 40 років більшість членів Радбезу звернулася до Генасамблеї ООН із закликом засудити війну, що і було зроблено: 141 країна підтримала резолюцію (лише 5 були проти, 34 утримались).

Він додав, що щодо рішучіших заходів, наприклад, надіслати миротворчі підрозділи ООН, – це складніша задача, однак можлива. Процедура буде так само проходити через Генеральну асамблею ООН. Втім, на сьогодні багато країн вагаються, оскільки вони різним чином залишаються пов’язані з росією. Так, з 12 найбільших імпортерів зброї з росії, лише одна країна проголосувала за засудження війни (Єгипет).

На коментар учасників заходу щодо того, що ООН не може стримати незаконну депортацію українців до рф з окупованих територій, оскільки росія є постійним членом Радбезу ООН з правом вето, пан Петерсон погодився з тим, що ООН потребує радикальних реформ.

«Багато зі стовпів ООН ґрунтуються на ситуації, яка склалася наприкінці Другої світової війни», – додав він.

Своєю чергою Албін Оскарссон, керівник ланки ООН у місті Гетеборг повідомив, що організація вирішила долучитись до проведення маніфестацій біля російського консульства у місті.

Він також відзначив, що спільні зусилля посилюють результат. Так, спільнота SWUG стверджує, що люди у Швеції дуже вболівають за Україну і слідкують за всім, що відбувається.

«Ми підкреслюємо, привертаємо увагу до нагальних потреб, як, наприклад, порятунок бійців з «Азовсталі». Проблему масових тортур і зґвалтувань у Харківській та Київській областях. Звичайно, основною рушійною силою акції є українці, але люди, які підходять підтримати Україну, – вони з усіх країн світу, є шведи, норвежці, японці, китайці», – зазначають активісти.

Представник організації Save the Children Сюзан Сігер-Петрарссон, яка присутня у 120 країнах і займається питаннями біженців, малозабезпечених дітей та тих, чиї права порушуються, стверджує, що українські біженці швидко адаптуються, хочуть працювати, вчити мову.

Також варто зазначити, що організація HUG Від початку війни доправила в Україну 21 мікроавтобус гуманітарної допомоги, а також закупила чотири карети швидкої. Також було запущено центр допомоги для біженців, де щодня надають харчування 40-50 особам, діє дитячий садок, багато безплатних активностей, які допомагають українцям інтегруватися. Уся діяльність здійснюється на благодійні пожертви.

Як повідомляв Укрінформ, у Швеції відбувся мітинг проти російської пропаганди та війни в Україні.

У місті Гетеборг з плакатами й українською музикою відбулася акція проти російської пропаганди та війни в Україні.

Такі акції проходять кожного робочого дня з понеділка по п'ятницю з 17.00 до 19.00 біля консульства рф. Участь у них беруть не лише українці, а й шведи, естонці, фіни, литовці та багато інших.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Stand With Ukraine Gothenburg / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-