Біля меморіалу Лінкольна у Вашингтоні пройшов масовий мітинг проти агресії РФ

Біля меморіалу Лінкольна у Вашингтоні пройшов масовий мітинг проти агресії РФ

Фото
Укрінформ
Сотні українських активістів, представників інших громад у США, політиків, дипломатів зібралися в центрі Вашингтона, щоби вшанувати пам’ять загиблих борців за свободу України й закликати президента Байдена посилити політику стримування Росії.

Мітинг пройшов у неділю, 20 лютого біля меморіалу Лінкольна – у серці американської столиці, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Акція має дві основних цілі. По-перше, вшанувати всіх українців, які віддали своє життя за нашу демократію й за вільну Українську державу – від Героїв Небесної сотні до кожного борця, який загинув від російської війни в Україні», – розповів агентству співорганізатор мітингу Ярослав Гетьман.

Друга мета, за його словами, разом звернутися до президента Байдена про необхідність більш жорсткої протидії російській агресії, а також допомогти Україні захистити себе й відбити наступ на демократію.

«Ми закликаємо, щоби президент Байден і члени Конгресу США стали потужною силою проти російської агресії, а також зараз оголосили санкції та автоматично ввели їх, якщо відбудеться вторгнення», – зазначив Ярослав Гетьман.

Читайте також: Ні війні та Путіну: закордонне українство підтримало Батьківщину

Членкиня Ради директорів організації Razom for Ukraine Марина Приходько, зі свого боку зауважила: «Для такого великого заходу потрібна потужна командна робота».

Вона повідомила, що до проведення акції долучилися американські громадські організації United Help Ukraine, Razom for Ukraine, UCCA, Ukrainian American Veterans, активісти української діаспори в США. Це дозволило зібрати на мітинг людей з усієї Америки.

Зокрема, з Філадельфії до Вашингтона прибуло три автобуси з учасниками, люди також централізовано їхали в столицю з Нью-Йорка. Загалом, за її словами, на мітинг прибули люди зі штатів Вірджинія, Мериленд, Делавер, Північна Кароліна, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсильванія. «Я зустріла тут людей, які прилетіли з Техасу, Колорадо, Вісконсину та інших штатів і великих міст, де представлена українська громада», – зауважила Марина Приходько.

Біля меморіалу Лінкольна у Вашингтоні пройшов масовий мітинг проти агресії РФ

За словами посла України в США Оксани Маркарової, важливість акції в центрі американської столиці не підлягає сумніву.

«Тут зібралися не тільки українські американці, які вболівають за Україну, тут також присутні багато впливових людей, які просувають і формують думку в Вашингтоні»,- підкреслила дипломат.

Вона зазначила, що конгресмени й сенатори США, а також представники адміністрації Білого дому так чи інакше дізнаються про мітинг, в тому числі від людей, які прийшли до Меморіалу Лінкольна. Це, за словами Маркарової, є свого роду допомогою дипломатії в просуванні українського питання в Вашингтоні.

Водночас у відповідь на прохання коротко описати нинішню підтримку України з боку Сполучених Штатів, Оксана Маркарова зауважила: «Лідерська й значна, але нам не завадить більше».

Як підкреслив у коментарі Укрінформу експосол США в Україні Джон Гербст, який також прийшов на мітинг, нинішня акція показала, що люди в Сполучених Штатах підтримують політику жорсткого стримування Росії від нової агресії.

«Путін серйозно стурбований тим, що Сполучені Штати, а також наші союзники й партнери зроблять (у разі нового вторгнення – ред.). Отже, гадаю, він може прийняти рішення спрямувати війська проти України, але, думаю, він цього не робитиме»,- зазначив колишній американський посол.

Читайте також: СКУ закликав світ засудити посилення напруги та фейки РФ та її маріонеток на Донбасі

Співголова Трансатлантичної цільової групи з питань України (TTFU) Орест Дейчаківський, який став одним з учасників мітингу, розповів, що такого роду акції потрібні також для демонстрації консолідованої підтримки України в США.

«Багато американців демонструють солідарність та симпатію до України. Дані останніх соцопитувань показують, що більшість громадян США підтримують достатньо жорсткий підхід адміністрації Байдена щодо дипломатії й стримування Росії», – зазначив громадський діяч у коментарі агентству.

Він звернув увагу, що на мітинг вийшли, в тому числі люди, які представляють інші національні громади – білоруську, грузинську, а також групи під прапорами країн Балтії. «Вони на власному досвіді знають, що таке російський імперіалізм і розуміють, що все це є очевидною спробою Росії відновити імперію та знищити Україну», – зауважив Дейчаківський.

У цьому зв’язку він також висловив переконання, що середньостатистичний американець наразі «все ж дуже чітко розуміє, хто є насправді агресором – попри всі спроби путінської пропаганди».

Під час акції біля Меморіалу Лінкольна також відбувся молебень в пам’ять про загиблих за свободу України. Після цього учасники мітингу вирушили великою колоною з прапорами до Білого дому.

Як повідомляв Укрінформ, Світовий конґрес українців закликав міжнародну спільноту зупинити війну президента Росії Володимира Путіна та запросив долучатися до своєї кампанії з підтримки України. 

Згодом акції #StandWithUkraine на підтримку України та проти агресії Росії відбулися у США, Канаді, Німеччині, Нідерландах, Італії, Іспанії, Норвегії, Фінляндії, Туреччині та багатьох інших країнах та проходять досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-