У Мексиці вперше проходять Дні українського кіно

У Мексиці вперше проходять Дні українського кіно

Фото
Укрінформ
У Мексиці показом документального фільму «Міф» режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія розпочалися перші в історії українсько-мексиканських культурних відносин Дні українського кіно в Мексиці, у програмі – шість перлин українського кінематографа.

Про це Укрінформу повідомило Посольство України у Мексиці.

Так, глядачам представлені як сучасні картини, зокрема «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча, «Додому» Нарімана Алієва, так і кінокласика – «Пропала грамота» Бориса Івченка, «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка.

«Інавгурація заходу відбулася у кінозалі Національного музею антропології Мексики – одній з найпрестижніших локацій Мехіко – за участі Посла України в Мексиці Оксани Драмарецької, українських кінематографістів: режисера, оператора Івана Яснія та історика кіно, експерта УКФ Людмили Серебреникової, а також директора Національного музею антропології Мексики Антоніо Саборіта», – розповіли в посольстві. 

На початку заходу до гостей фестивалю з вітальною промовою у режимі онлайн звернувся Президент Національної спілки кінематографістів України, Голова кіностудії імені Олександра Довженка Олесь Янчук, який наголосив на важливості Днів українського кіно для зближення народів двох держав. Він висловив сподівання, що незабаром в Україні будуть організовані Дні мексиканського кіно.

Читайте також: Посольство України у Мексиці провело екологічну акцію в Мехіко

Посол Оксана Драмарецька у своєму вітальному слові підкреслила важливу роль кіно як виду мистецтва, що дозволяє краще пізнати менталітет та історію народу.

За її словами, попри те, що українське кіно має давні традиції і коріння, а сьогодні переживає справжнє відродження, у Мексиці та інших країнах Латинської Америки з ним майже не знайомі. Тому головним завданням цього проекту є ознайомити з надбанням українського кінематографа мексиканську публіку. Українські стрічки дозволять краще зрозуміти як історію України, так і сучасні події – війну на Донбасі, боротьбу українського народу за свою свободу, незалежність і територіальну цілісність.

У виступах українських кінематографістів Івана Яснія та Людмили Серебренікової йшлося про теми, які були і є актуальними для українського кіно – від загальнолюдських цінностей, боротьби добра і зла, до сучасних подій в Україні:  війни на Сході, окупації Криму, які впливають на долі людей та країни.

Директор Національного музею антропології Антоніо Саборіт привітав присутніх з першими в історії двосторонніх культурних взаємин Днями українського кіно в Мексиці та висловив сподівання, що вони стануть традиційними.

На завершення посол вручила мексиканській режисерці та сценаристці Фернанді Валадес найпрестижнішу нагороду 49-го кінофестивалю «Молодість», де її фільм «Особливі прикмети» отримав Гран-прі основного конкурсу.

У Мексиці вперше проходять Дні українського кіно

У посольстві зауважили, що Дні українського кіно в Мексиці проходять у рамках заходів з відзначення 30-ї річниці Незалежності України, вони також присвячені святкуванню 80-річних ювілеїв з дня народження Богдана Ступки (1941-2012) та Івана Миколайчука (1941-1987).

Інавгураційний показ фільму «Міф» відбувся у рамках заходів, що проводяться Посольством України в Мексиці з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи.

Організаторами заходу є Посольство України в Мексиці, ТОВ «Меллівора Студіо», ГО «Голос Культури» та Національний музей антропології Мексики.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України.

Нагадаємо, щорічні Дні українського кіно вже вп’яте відбулися у Фінляндії. Також українські фільми показують у Франції.

Фото: Посольство України у Мексиці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-