Вийшла книжка «Подих пустелі: антологія творчості українців ОАЕ»

Вийшла книжка «Подих пустелі: антологія творчості українців ОАЕ»

Укрінформ
В Об’єднаних Арабських Еміратах до Дня української писемності та мови вийшла книжка «Подих пустелі: антологія творчості українців ОАЕ» – перше видання, створене українцями, які проживають або проживали в ОАЕ.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Українська школа в ОАЕ.

«До антології увійшли художні, публіцистичні та поетичні твори, написані громадськими активістами, учасниками Каннського кінофестивалю, стюардесами, геологами, психологами, маркетологами, священниками, педагогами – творчими особистостями, без яких важко уявити українську громаду в ОАЕ», – йдеться в дописі.

Також у дитячому розділі є твори відразу чотирьох учениць школи «Софія»: Маріанни Елві, Надії Григоращук, Анни Єреми й Тамари Співаковської, а також учениці школи «Дивосвіт» в Абу-Дабі.

«Дякуємо усім причетним до створення збірки – авторам, упорядникам та редакторам Тарасу Ващуку і Тетяні Співаковській, ілюстратору Поліні Леанович, ужгородському видавництву «РІК-У» за чудову поліграфію, а найбільша подяка – автору ідеї та меценату видання Олегу Копачу, який мало того, що надихнув на створення й оплатив друк книжки, але також прийняв рішення поширити весь тираж безплатно серед української громади в ОАЕ та міжнародних організацій», – повідомили у школі.

Зауважується, що замовити примірник книжки на території ОАЕ можна, заповнивши форму. Книжка буде надаватись замовникам у міру доставки в Емірати.

Своєю чергою Олег Копач розповів Укрінформу, що ідея збірки виникла після того, як йому колись на одному з перших диктантів національної єдності подарували невеличку книжечку «Поетичний Ірпінь».

«Я тоді подумав, а чому б і нам таке не зробити, адже в нас стільки талантів кругом... Пройшло кілька років, і ми зуміли втілити цю ідею в життя... В Еміратах живе велика кількість українців, які в багатьох випадках займаються зовсім іншими речами, ніж вони займались до приїзду сюди. І ми вирішили «вивести з підпілля» якомога більше талановитих українців, змусити їх розкрити свої творчі здібності, і через них популяризувати українську мову серед наших земляків», – повідомив він

За словами Копача, взагалі в початкових планах було запровадити регулярний випуск такого альманаху (наприклад, щороку), але це виявилось не дуже легкою справою. Тепер заплановане видавництво наступної збірки у міру надходження достатньої кількості нових творів.

Він додав, що 10 листопада збірку отримали в подарунок наші спортсмени – Сергій Ребров, Дар'я Білодід, а також громадський діяч та мандрівник Микола Подрезан.

Олегу Копачу подякував упорядник і літературний редактор збірки Тарас Ващук.

«Радий, що Олег Копач висловив таку хорошу ідею зібрати творчих українців ОАЕ в одну збірку. Роблячи презентації власних книг та беручи активну участь у житті громади Дубаю, я зрозумів, що таких чимало. І не лише відомих літераторів, як член НСПУ Василь Лавер чи поет з численними виданнями Віктор Остапчук, телевізійниця Ксенія Джорно (учасник каннського кінофестивалю), але й початківців, котрі мали хороший доробок, але їм потрібен був поштовх до публікацій. Критерієм відбору творів до збірки була прив'язка в творчості до ОАЕ, до арабського світу та українців у ньому. І це відобразилось у віршах та прозі. Збірка вже отримала позитивні відгуки, вона представлена в бібліотеці Українського Національного музею Чикаго, в Кувейті, Бразилії, Китаї тощо», – сказав він.

Нагадаємо, в українській суботній школі, яка діє при Українській спілці в Анкарі, розпочався новий навчальний рік.

Фото: Сергій Співаковський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-