У Празі вшанували пам’ять українського дисидента Василя Макуха

У Празі вшанували пам’ять українського дисидента Василя Макуха

Фото
Укрінформ
Влада району Прага 10 і Посольство України в Чехії вшанували 5 листопада пам’ять українського дисидента Василя Макуха. Про це Укрінформу повідомили в українському диппредставництві.

Покладання квітів на Мості Макуха в Празі відбулося в символічний час – о 16:30 за Києвом. 53 роки, 5 листопада 1968 року, о 16.30, Василь Макух вчинив самоспалення на знак протесту проти колонізації Росією України та окупації Чехословаччини військами країн Варшавського договору.

У церемонії взяли участь сенаторка і очільниця Праги 10 Рената Хмелова та Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс, представники Офісу Президента Чеської Республіки, Сенату Парламенту Чехії, магістрату міста Праги та Міністерства закордонних справ ЧР.

Вшанування пам’яті українського дисидента Василя Макуха у Празі / Фото надані Посольством України в Чеській Республіці

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять чоловіка, який у 41 рік пожертвував своїм життям, ставши живим смолоскипом українського народу. За свідченнями очевидців, одна з фраз, яку кричав Василь Макух на Хрещатику в листопаді 1968 року, була «Геть окупантів Чехословаччини!». Усі кривди й лиха, що їх спричинила радянська окупація Чехословаччини в 1968-1991 роках, неможливо порахувати – було поламано безліч людських життів, планів, стосунків, родин. Саме тому ще з більшою силою ми повинні вшановувати імена тих, хто не мовчав... Дякуємо Василеві Макуху, що він не мовчав», – сказала в своїй промові Хмелова.

Посол Перебийніс нагадав присутнім також про інших українців, які самоспаленням протестували проти несвободи і свавілля комуністичного режиму, зокрема кримського татарина Мусу Мамута. У 2014 році влада в Криму знову перейшла в руки тих, через кого вчинив самоспалення Муса Мамут у червні 1978 року.

Читайте також: Українці Австрії вшанували пам'ять борців за незалежність України

Окрім цього, дипломат перелічив імена інших українців, які поплатилися своєю свободою за висловлення незгоди з окупацією Чехословаччини: Мустафа Джемілєв, Зорян Попадюк, Олександр Сергієнко. «Багато українців висловили свою підтримку чеському і словацькому народам після окупації Чехословаччини в 1968 році. Сьогодні, коли Росія окупувала частину українських територій, навпаки українці відчувають сильну підтримку з боку чехів», – додав посол.

Три роки тому міська рада Праги прийняла рішення про присвоєння імені Василя Макуха пішохідному мосту, яким починається вулиця Українська в районі Прага 10 – Вршовіце. У п’ятницю на мосту було встановлено нову інформаційну дошку, яка розповідає про вчинок Макуха.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-