Українські художники беруть участь у мистецькому фестивалі в Анкарі

Українські художники беруть участь у мистецькому фестивалі в Анкарі

Фото, відео
Укрінформ
Формат фестивалю у столиці Туреччини передбачає роботу художників безпосередньо у виставковому просторі, що дозволяє гостям спостерігати за творчим процесом та спілкуватися з митцями.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми думаємо в першу чергу про дітей та молодь… аби такі мистецькі проєкти знаходили у них відгук», - розповів перед відкриттям фестивалю його співорганізатор, мистецтвознавець Рахмі Чогендес.

Україну тут представляють художники Ірина й Олександр Углови з Енергодара та Сергій Рибак з Ніжина. Вони беруть участь у фестивалі з перших років його заснування.

«Основна ідея фестивалю полягає в тому, що художники спілкуються з відвідувачами в процесі роботи… Готові роботи можна придбати як в ході фестивалю, так і після його завершення», - розповів Укрінформу Олександр Углов.

На його переконання, це дуже корисний досвід, оскільки він «усуває вакуум» між початком роботи над картиною чи скульптурою та знайомством глядача з її результатом.

«Кожен день дуже емоційний, сповнений різних подій, тому це разом і приємний, і досить виснажливий процес. Спогади про фестиваль лишаються надовго. Нас дуже тепло приймають в Анкарі, і ми раді долучитися знову, це яскрава подія мистецького життя», - поділилася враженнями Ірина Углова.

Українські художники беруть участь в мистецькому фестивалі в Анкарі / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

У рамках фестивалю також відбуваються мистецькі виступи, презентації книжок, майстер-класи, аукціони.

«У перший день роботи на фестивалі створив три картини. Малюю міські пейзажі, здебільшого це ті міста по всьому світу, де я побував. Багато малюю Київ, він підкорює своєю красою. Такі виставки - добра нагода і показати свої роботи, і познайомитися з творчістю інших художників», - розповів Сергій Рибак.

Організатори виставки - турок Рахмі Чогендес та українка Юлія Ергене, які є засновниками художньої галереї ARP та мистецького проєкту Bilkent Art Street, де вже впродовж 10 років приймають виставки та мистецькі проєкти.

Читайте також: В Анталії відбудеться дитячий фестиваль, присвячений річниці незалежності України

Українські художники відзначають особливо теплий прийом на турецькій землі. Розповідають, що у 2019 році фестиваль збігся зі святкуванням Великодня. Організатори привітали зі святом - підготували паски та крашанки, а всі учасники намалювали на згадку для 11 художників з України невеликі картини із зображенням писанок - кожен у своєму стилі.

Минулого фестивалю всі художники на прощання та на знак вдячності організаторам намалювали велику картину, яка складається із 47 менших робіт. Ця картина виставлена на Bilkent Art Street.

Bilkent ArtFest відбувається вчетверте, цього року в ньому беруть участь 57 митців, у тому числі музиканти, письменники, актори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-