У Любліні урочисто відкриють пам'ятник «пароху концтабору Майданек» Омеляну Ковчу

У Любліні урочисто відкриють пам'ятник «пароху концтабору Майданек» Омеляну Ковчу

Укрінформ
У Любліні в понеділок, 4 жовтня, відбудеться урочисте відкриття пам’ятника видатному українському гуманісту священику-рятівнику Омеляну Ковчу.

Урочисту церемонію очолять Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук і мер міста Любліна Кшиштоф Жук, передає кореспондент Укрінформу.

У рамках урочистого заходу в Люблінському соборі відбудеться Служба під головуванням Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Згодом, відбудеться запалювання свічок в музеї «Майданек».

Згодом буде проведена урочиста церемонія освячення та відкриття пам’ятника отцю Омеляну Ковчу.

У рамках урочистостей вдев’яте буде вручено Міжнародну відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча. Відзнаку щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами. У 2021 році Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча визначив лауреатами польську режисерку Аґнєшку Голланд, українського режисера та політв’язня Олега Сєнцова, американського дипломата і державного діяча Деніела Фріда та об’єднану Ініціативу «Пласту» та польських «Харцежів» “Płomień Braterstwa – Полум’я Братерства.

Нагадаємо, пам’ятник Ковчу було встановлено на дорозі мучеників Майданека у Любліні 25 березня. Постанову про його спорудження ухвалила міська влада Любліна у 2018 році, а 22 лютого 2019 року було закладено перший камінь.

Омелян Ковч (1884-1944) – український греко-католицький священник-місіонер, капелан Української галицької армії, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик. Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, попри заборону цього окупаційною владою. Звернувся з листом до Гітлера, у якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року – до концтабору «Майданек», де таємно продовжував свою душпастирську діяльність.

Фото: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-