У Варшаві українські та польські історики відзначили 25-річчя співпраці

У Варшаві українські та польські історики відзначили 25-річчя співпраці

Укрінформ
У Варшаві українські та польські історики, експерти та дипломати відзначили 25-річчя спільної архівно-історичної співпраці Інституту національної пам’яті Польщі та архіву СБУ.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ІНП Польщі.

Крім дискусії, у рамках заходу відбулася презентація 10-го тому документів спільної видавничої серії під назвою “Польща й Україна в 30-40 роках XX століття. Невідомі документи з архівів спецслужб”.

Радник посланник Посольства України в Польщі Олег Куць під час заходу подякував за незмінну підтримку Варшавою Києва у боротьбі з російською агресією, а також за підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції України.

“Дякую за співпрацю всім представникам архівних інституцій. Ця співпраця є цеглиною у формуванні дружніх відносин між нашими країнами”, - заявив Куць.

Своєю чергою міністр канцелярії глави польської держави Анджей Дера зацитував слова Президентів України і Польщі з приводу публікації цього видання.

“Наші народи пройшли тяжкі історичні випробування. Політика наших народів має забезпечувати вільний доступ до архівів і щоб ніхто не мав монополії”,- звернув він увагу на слова Президента України Володимира Зеленського.

Заступник голови ІНП Польщі Матеуш Шпитма підкреслив, що його інституція гарантує продовження співпраці та розраховує на чергові публікації.

Учасниками дискусії були українські історики Олександр Лисенко, Юрій Шаповал, директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут, а також історики ІНП Польщі Анджей Новак, Марцін Маєвський, історик університету Індіана (США) Гіроакі Куромія.

Нагадаємо, Українська громада на чолі з головою Краківського кола Об’єднання українців Польщі Андрієм Олійником і віцеконсул Генерального консульства України у Кракові Ірина Яремчук взяли участь в урочистостях, присвячених вшануванню пам’яті жертв Центрального табору праці «Явожно».

Фото: ІНП Польщі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-