Українка розповіла про пожежі в Туреччині, евакуацію та реакцію населення

Українка розповіла про пожежі в Туреччині, евакуацію та реакцію населення

Укрінформ
Пожежі в курортних регіонах Туреччини, викликали паніку не лише серед туристів, а й серед місцевого населення – мешканці районів, де вирує вогняна стихія, часто відмовляються від евакуації та готуються самотужки рятувати своє житло, господарство та майно від вогню.

Про ситуацію в районі Міласа у провінції Мугла, що на південному заході країни, Укрінформу розповіла громадянка України Лілія Поліщук, яка проживає в Туреччині.

«Останній тиждень, щойно почалися пожежі, ми живемо в постійному страху та готовності евакуюватися в будь-який момент. Наші сусіди та туристи, які орендували житло на літо, вже поїхали. Ми живемо в такій місцині, що у разі насування вогню доведеться евакуюватися не сушею (дорогу, найпевніше, буде перекрито рятувальниками), а морем. Вже розробили для цього свій власний план евакуації», – розповіла українка, яка з сім’єю проживає неподалік селища Кийикишладжик.

За її словами, на початку «пекельного» тижня пожежі вирували у районі селища Гюллюк, що за 7 кілометрів від аеропорту Мілас-Бодрум, та їх було добре видно з вікон. Нині вогонь палає з іншого боку – зі сторони селищ Кийикишладжик та Зейтін Кьою, де вже почалася евакуація.

«Мешканців населених пунктів Гюрчамлар, Кийикишладжик та Зейтін Кьою, які дуже близько від нас, вже евакуюють примусово. Люди, попри небезпеку, не хочуть їхати та кидати свою нерухомість і господарство. Багато хто готується, ризикуючи життям, захищати свої домівки та майно. Але є й такі, хто поїхав одразу, щойно вогонь і дим наблизився до нашого житлового комплексу. Дехто перебрався на інший бік тутешньої затоки та воліє спостерігати за розвитком подій з її протилежного боку, де вогонь вже подоланий», – пояснила Лілія Поліщук.

За її словами, в цьому районі гасіння пожеж відбувається здебільшого наземними способами, авіацію активно не залучають.

«Пожежі відбуваються щоліта. Минулого року тут вигоріла значна ділянка лісу, але таких масштабних пожеж у цій місцевості не пам’ятаю. Для моніторингу ситуації задіяно військовий корабель, ми спостерігаємо за його переміщенням з вікон. Самі теж відстежуємо ситуацію – чоловік вночі виходив на човні у море, аби з’ясувати, наскільки близько вогонь дістався до нас, а вдень їздив на машині околицям, аби оцінити ситуацію з суші. Про нормальний сон ми вже забули», – поділилися українка.

За її словами, страхування житла є обов’язковим для всіх домоволодінь, тому у разі знищення житла збитки буде відшкодовано, але така перспектива не дуже приваблива, особливо для тих, хто не має іншого житла.

Зауважимо, що з 28 липня до 4 серпня у Туреччині було взято під контроль 160 лісових пожеж у 34 провінціях. Досі горять ліси у п’яти провінціях, вогнеборці протидіють 14 пожежам. Найгірша ситуація в провінції Мугла, де намагаються загасити сім пожеж.

Нагадаємо, консульство України в Анталії постійно відстежує ситуацію з лісовими пожежами та оперативно реагує на запити громадян України, які опинилися у складній ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-