Співачка Квітка Цісик стала лауреаткою премії імені Лисенка «Рапсодія»

Співачка Квітка Цісик стала лауреаткою премії імені Лисенка «Рапсодія»

Укрінформ
Американська співачка українського походження Квітка Цісик посмертно стала лауреаткою цьогорічної Міжнародної літературно-мистецької премії імені Миколи Лисенка «Рапсодія» – за видатний внесок в українське та світове мистецтво.

Про це повідомила Українська літературна газета, передає Укрінформ.

Імена переможців назвали Міжнародна літературно-мистецька Академія України, Міжнародний Артцентр «Klas’s Arts Center San Francisco» (США) та Міжнародна Академія діячів літератури, мистецтв і комунікацій (Німеччина, м. Франкфурт).

Читайте також: V Міжнародний фестиваль української ретро музики ім. Весоловського визначив переможців

Також цьогорічними лауреатами почесної нагороди стали:

Народний артист України Олександр Василенко (м. Київ) – за видатну творчу діяльність європейського і світового рівня та великий внесок у розвиток сучасної української пісні;

Народний артист України, художній керівник та головний диригент Академічної народної хорової капели «Почайна» НАУКМА Олександр Жигун (м. Київ) – за створення, концертне виконання і запис програми української класичної музики «Шевченківські  кантати» за  творами Миколи Лисенка, Левка Ревуцького, Михайла Вериківського та Кирила Стеценка (кантати «Б’ють пороги», «Радуйся, ниво  неполитая», «Хустина», «Гайдамаки», «Шевченкові»);

Заслужений артист України, поет, композитор, співак Ярослав Музика (м. Львів) – за студійні альбоми «Інструментальна палітра музики», «Інструментальні мелодії» та вагомий внесок у розвиток українського мистецтва;

Заслужений артист естрадного мистецтва України, композитор, співак Віктор Гембара (м. Львів) – за плідну музично-пісенну творчість та популяризацію української пісні;

Дует «Крила» – Валентина та Володимир Олійники (Полтавська обл.) – за велику творчу роботу зі збагачення духовної скарбниці українського народу;

Музикант, аранжувальник Олег Шеременко (м. Полтава) – за активну концертну діяльність та популяризацію української пісні.

«Хітами року» стали пісні Сергія Дзюби (слова) і Ярослава Музики (музика): «Твоїх очей барвінки» (виконує Ярослав Музика) та «Пісня про Чернігів» (співавтор слів – Олена Терещенко, виконує Віктор Гембара).

У номінації «Музичний твір року» нині відзначено сценічну кантату для сопрано, тенора, флейти і фортепіано «Крила Сімаргла», яку заслужений діяч мистецтв України, композитор Олександр Яковчук створив на вірші Тетяни та Сергія Дзюби (тривалість звучання кантати – близько 30 хвилин).

Голова міжнародного журі Юлія Раденко – заслужена артистка України, режисер, доцент кафедри кіно-, телемистецтва КНУКіМ.

Зауважимо, що батько Квітки Цісик (повне ім’я Квітослава-Орися Цісик) родом з-під Коломиї, був головним концертмейстером Львівської опери. У 1944 році з сім’єю, тікаючи від наступу Червоної армії, опинився в таборі для переміщених осіб у німецькому місті Байройт, після чого емігрував до США. Сама співачка з дитинства навчалася грі на скрипці, а в 1974 році закінчила консерваторію у Нью-Йорку. У 1977 році зіграла епізодичну роль у комедійній мелодрамі «Ти осяюєш моє життя»,  а пісня до фільму у виконанні Кейсі отримала «Оскар».

Однак, слава дісталася іншій співачці Дебі Бум, яка виконала її на церемонії нагородження. Десять років Квітка Цісик була бренд-голосом автомобільної компанії «Ford». За допомогою голосу українки свій імідж створювали корпорації «Pepsi-Cola», «Coca-Cola», «American Airlines», «Burger King» тощо.

Нагадаємо, український кінорежисер і сценарист Тарас Ткаченко знімає фільм про Квітку Цісик під назвою «Квітка».

Фото: Укрінформ, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-