Голову Союзу українців Румунії відзначили державною нагородою України

Голову Союзу українців Румунії відзначили державною нагородою України

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський з нагоди 29-ї річниці Незалежності України нагородив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня голову Союзу українців Румунії (СУР), депутата Парламенту Румунії Миколу Мирослава Петрецького.

Як передає Укрінформ, відповідний указ Президента України №341/2020 опублікований на сайті глави держави.

В документі зазначається, що нагороду присвоєно «за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність».

Як повідомляється на сторінці СУР в Фейсбуці, Микола Мирослав Петрецький очолив Союз українців Румунії у 2015 році, а в грудні 2016 року був обраний депутатом Парламенту Румунії від українців.

Він є членом фракції нацменшин у палаті депутатів (нижній палаті румунського парламенту) і секретарем Комітету з питань культури, мистецтв та засобів масової інформації.

34-річний Петрецький також є членом Виконавчого комітету Національної парламентської групи Румунії у Міжпарламентському союзі і членом парламентської групи дружби між Румунією та Україною.

У грудні 2019 року голова СУР був обраний членом Президії Європейського конгресу українців.

З отриманням нагороди Петрецького, зокрема, привітав президент Громадської організації «Україна-2050» та президент Світового конгресу українців (2008-2018 рр.) Евген Чолій. В організації також подякували Петрецькому за згоду увійти до Ради директорів Громадської організації «Україна-2050».

Крім голови СУР, нагороди та відзнаки отримали також інші представники діаспори.

Зокрема, орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено єпископа-помічника Філадельфійської архієпархії Української греко-католицької церкви (США) Івана Буру; голову Спілки українських організацій в Болгарії «Мати Україна» Олену Коцеву; віцепрезидентку Світового конгресу українців (СКУ), голову Комітету з підтримки економічного розвитку України та інвестицій (Канада) Олену Кошарну.

Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено членкиню Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки Евеліну Гвать та голову Мінського міського об'єднання українців «Заповіт» (Республіка Білорусь) Галину Калюжну.

Читайте також: У Щецині пройшли традиційні Дні української культури

Відзнакою Президента України – Хрестом Івана Мазепи нагороджено редактора газети «Новий шлях/Українські вісті» (Канада) Марка Левицького.

Почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» присвоєно художньому керівникові та диригенту Українського народного хору «Карпати» (Словаччина) Левку Довговичу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-