Українці Огайо розповіли, як створили успішний бізнес у США

Українці Огайо розповіли, як створили успішний бізнес у США

Фото, відео
Укрінформ
Розпочати власну справу у США потребує інвестицій і значних зусиль, але якщо віднайти свою нішу, вдало привабити клієнтів, бути оригінальним та не гребувати працею, все вийде.

Своїми історіями розвитку власної справи поділилися українці - власники успішних бізнесів у штаті Огайо, розповідає Голос Америки.

«Шість днів – саме стільки на загал необхідно аби відкрити власну справу у США. Однак, якщо оформити бізнес не складно, розпочати справу потребує інвестицій та чимало зусиль. Необхідно знайти свою нішу, привабити клієнтів та важко працювати», - йдеться у публікації.

Зазначається, що понад дванадцять відсотків так званих малих бізнесів у США ведуть іммігранти. Поміж них чимало українців. Одна з найбільших українських громад в країні розташована у передмісті Клівленда, в штаті Огайо. Власники успішних бізнесів розповіли, що потрібно, аби здійснити свою американську мрію.

Власниця чайної The Makaron Tea Room Алла Якімів пропонує ніжні макаруни (мигдалеве печиво – ред.) і запашний чай, подані у витонченій порцеляні. Тут не просто пропонують вишукані десерти, а створюють особливу атмосферу. Відвідувачі можуть обрати з понад півсотні різноманітних чаїв й десятків десертів, зроблених у кав’ярні.

Алла Якімів народилась в Україні. Коли їй було 6 років, сім’я переїхала до США. Алла з дитинства любила пекти й готувати десерти, і півтора роки тому здійснила свою мрію - за підтримки родини відкрила так звану чайну.

"Мене б тут не було, якби не Бог, мої батьки, чоловік й сестра. Друзі допомогли нам взяти позику, ми також відкладали. Ми мали купити будинок, але натомість відкрили ресторан, та я не жалкую", - каже власниця чайної The Macaroon Tea Room.

Аллу надихнули традиції класичних британських чайних, вона дотримується ключових правил. "У чайних головне – це подача. Тому їжу подають на триповерхових тарілках. Всі бутерброди називаються "пальчикові". Хлібні кірки обрізані. Чай – натуральний заварний, не пакетики. Його наливають через сито. Це – процес, все гарно, елегантно. Увесь посуд ми миємо вручну. Він дуже делікатний, тож без посудомийок", - розповідає Алла.

Жінка додала закладу французького шарму, включивши до меню макаруни, які майстерно пече сама. На додачу до основних, класичних смаків вона постійно вигадує нові. Відвідувачі – у захваті.

"Макаруни, які мені сподобались сьогодні – смак цукерок "Різес". Мені сподобалось поєднання шоколаду і арахісового масла. Ми любимо відвідувати чайні – це одна з традицій, яку я хочу усталити зі своїми доньками. Тут дуже приємно, ти відпочиваєш, є місце погратися дітям, і гарне меню, нам тут подобається", - каже відвідувачка чайної Рея Престо.

Алла також призвичаює американських відвідувачів до українських страв. "Я хотіла додати трошки нашого, тому додала вафлі та українські канапки, які робила моя мама, коли ми були малі. Так само восени і взимку ми варимо супи, я пару разів варила борщ. Людям подобалось. Робила борщ, капусняк, грибний суп, то їм теж дуже сподобалось. Я тим також трохи українського намагаюсь запхати туди", - каже Алла.

Українську кухню місцевим мешканцям в оригінальній спосіб пропонує ще одне кафе у передмісті Клівленда. Кав’ярня Caffeine Lakewood подає, серед іншого, борщ як напій. Власник закладу Анатолій Штирка родом із Черкас, у США живе вісім років.

Він кілька років працював на різних роботах і врешті на відкладені гроші разом із другом Романом зміг здійснити мрію – розпочати власну справу.

"Ми почали працювати на будівництві, як починають, переважно, всі українці. Півтора роки тому Роман подзвонив мені і каже: давай відкриємо кафе. Тому що немає такого місця, більш схожого на українське, навіть європейського, тому що всі місцеві заклади – як Starbucks: ти забігаєш, хапаєш каву й мусиш швидко йти. А такого місця, де ти просто сідаєш і насолоджуєшся, - немає", - каже Анатолій Штирка, співвласник кав'ярні Caffeine Lakewood.

Окрім електрики й водогону, хлопці зробили увесь ремонт власноруч і спробували відтворити європейську та українську атмосферу. До прикладу, часто в американських кав’ярнях – незручні дерев’яні або металеві стільці, а вайфай лімітований. Натомість у Caffeine Lakewood створені всі умови для довгих посиденьок.

"Це гарне місце попрацювати – довкола небагато таких зручних, затишних місць для роботи, особливо, якщо ти працюєш дистанційно. А тут гарна атмосфера – смічні кава й смузі", - каже відвідувачка кав'ярні Феррелл Фієн.

У меню закладу – поживні закуски й десерти: круасани, вафлі, смузі, тости з куркою та лососем і морозиво. Але акцент саме на по-європейській запашній та міцній каві: до такої більшість американців не звикли.

"Коли ми відкривались, ми переживали, чи воно піде, ми дійшли до висновку, що якщо воно не піде, ми просто будемо самі тут відпочивати. Зробимо для себе, а якщо тобі подобається, то подобається й іншим людям", - каже Анатолій.

Починати свій бізнес у США нелегко, але цікаво, розповідає Анатолій. У процесі допомагали українці. "Електрика – робили українці. Воду, каналізацію – українці. Бетон заливали – українці", - розповідає Анатолій.

Особливих секретів успіху в Алли й Анатолія немає. Головне – любити те, що робиш, і не гребувати роботою кажуть вони.

"Мені здається, це в Україні є така ідея, що якщо ти власник, то це бути понтовим і їздити по різних місцях крутих. Я тут проводжу більше часу, ніж всі мої робітники проводять. Добра річ, що ти постійно розвиваєшся", - вважає Анатолій.

А Алла каже: "Головне – не просто вигадати новий смак макарунів, а вигадати такий смак, який сподобається іншим. Мені подобається працювати для людей".

Фото: Голос Америки, Instagram Caffeine Lakewood

Відео: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-