Українка створила у Каліфорнії унікальний дитячий майданчик

Українка створила у Каліфорнії унікальний дитячий майданчик

Фото, відео
Укрінформ
Дитячий майданчик «Чарівний міст» для відвідувачів бідь-якого віку і будь-яких фізичних можливостей створила у Каліфорнії українка Олена Віларіель.

Щомісяця він приймає 25 тис. людей, розповідає Голос Америки.

«Місце, де можуть гратися діти і дорослі, фізично здорові чи люди з особливими потребами, діти з аутизмом, сліпі чи глухі. Перший такий унікальний майданчик з’явився у Каліфорнії чотири роки тому. Щомісяця його відвідує 25 тисяч людей. Місцева влада вже виділила мільйони доларів на побудову подібних майданчиків. Але найцікавіше, що ініціювала його створення, провела колосальну організаційну роботу, зібрала команду однодумців, мільйони доларів пожертв іммігрантка з України Олена Віларіель», - йдеться уповідомленні.

Сім років тому мешканка міста Пало Альто українка Олена Віларіель повела своїх двох доньок на дитячий майданчик. Евонька, молодша, народилась особливою, тому потребує спеціальних умов.

За законом, у США кожен дитячий майданчик має бути пристосований для дітей з особливими потребами. Однак будівельники нерідко виконують лише мінімальни нормативи. Через це, каже Олена, у тирсі застрягають колеса, а на гірці у дітей з фізичними обмеженнями замість позитивних емоцій виникають протилежні.

Тож жінка, не знайшовши майданчика, де б могли грати обоє дітей, пішла в міську раду Пало Альто. Чиновники визнали: такої конструкції у місті немає. Вони погодились безкоштовно виділити земельну ділянку за умови, що Оленка знайде спосіб збудувати такий майданчик. Жінка зібрала команду однодумців і через кілька років розробки проекту, переговорів і збору коштів з’явився “Чарівний міст” ("Magical bridge"), по якому відвідувачі потрапляють на зроблений із дерева майданчик 21-го століття.

"Дерево - спеціально для тих, хто не бачить, хто має аутизм. Торкатись - важливо для них", - розповідає засновниця майданчика. Для дітей з аутизмом тут також звучить заспокоююча арфа. Музика стимулює мозок, що покращує соціальні навчики.

Є місце і для незрячих. Кожних тридцять хвилин звуки міняються, так ніби йдеш по воді, снігу, опалому листі або ж по льоду.

Майданчик також облаштований і для людей з поведінковими і когнітивними розладами. Адже лише 10 відсотків людей з інвалідністю мають явні фізичні обмеження.

Проект самого майданчика розробляли п’ять років, консультувалися з батьками дітей, психологами, ландшафтними дизайнерами і архітекторами. Після відкриття у 2015-му місце швидко стало популярним і щомісяця збирає 25 тисяч відвіувачів.

Туристка Нідмала Геваті, яка є незрячою, спеціально приїхала сюди з Непалу. Хоче зробити щось схоже у своїй країні. "Тут стільки речей, до яких можна доторкнутися, відчути, і вивчити щось нове. Такі майданчики дуже важливі. Це нагода вийти з дому, побути в іншому середовищі, знайти нових друзів", - каже жінка.

Читайте також: Новий навчальний рік стартував в Українській суботній школі в Анкарі

Як зазначається, “Чарівний міст” створений для будь-кого, незалежно від віку чи фізичних можливостей. Батьки вважають, що такий майданчик сприяє розвитку і творчому мисленню їхніх дітей.

Як розповіла Олена Віларіель, перший “Чарівний міст” побудували повністю за благодійні пожертви - зібрали 4 мільйони доларів. Після відкриття проектом зацікавилися, як у Каліфорнії так і за її межами. У 2016-му році Оленка та її команда створили фундацію, яка збирає кошти, консультує, як втілити в життя такий проект.

Цього року майданчик був представлений на міжнародному економічному форумі у швейцарському Давосі як проєкт, що задовольняє потреби людей з фізичними та когнітивними розладами та відкриває для них нові можливості.

Зараз у Каліфорнії будується ще п'ять таких майданчиків. Кошти на їх побудову віділили місцеві уряди. Олена сподівається, що її майданчики з’являтья і в Україні.

Фото: Magical bridge Foundation, Голос Америки

Відео: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-