У Відні відкрилася виставка творів українського мистецтва

У Відні відкрилася виставка творів українського мистецтва "Між вогнем і вогнем"

Фото
Укрінформ
У межах Двостороннього року культури Україна-Австрія у Відні 20 вересня відкрилася виставка "Між вогнем і вогнем. Українське мистецтво зараз".

Кураторський проєкт Аліси Ложкіної і Костянтина Акінші розповідає про новітнє українське мистецтво та трансформації останніх років у країні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У проєкті "Між вогнем і вогнем" ми намагаємося створити простір діалогу, поєднуючи роботи сучасних українських художників, світлини з молодіжних рейвів, документацію подій Революції гідності та пам'ятники радянської доби, присвячені темі війни. Саме ця, здавалося б, на перший погляд, парадоксальна і непоєднувана поліфонія раптом виявляється чи не найрелевантнішим способом ведення розмови про атмосферу у сучасному українському мистецтві і суспільстві загалом", - заявила письменниця і кураторка проєкту Аліса Ложкіна.

Масштабна презентація українського мистецтва у Відні / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Виставка складається з робіт 22 художників, скульпторів, фотографів. Зокрема, екпонуються спеціально привезені з України монументальні горельєфи радянської доби "Танкіст", "Артилерист", "Матрос", "Піхотинець", "Льотчик". Об'єкти було створено колективом авторів 1970 року для оздоблення тридцятиметрового пілона, що був частиною ансамблю Монумента бойової слави Збройних сил СРСР у Львові на вул. Стрийській. Горельєфи було демонтовано навесні 2019-го і передано до колекції Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія Терору" (Львів).

Читайте також: Фінська письменниця презентувала книгу про сучасну Україну та українок

За задумом організаторів, назва виставки відсилає до цитати зі збірки творів Вільяма Блейка. Сучасна Україна, побачена очима молодих художників, буквально опиняється поміж вогнями. У широкому сенсі це метафора всіх численних випробувань, з якими стикається Україна за останні 100 років.

Виставка в галереї Semperdepot при Австрійській академії образотворчого мистецтва триватиме до 8 жовтня 2019 року. Вхід вільний.

Проєкт реалізовано за підтримки Українського інституту та Zenko Gallery.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-