У Лісабоні відкрили пам’ятник Шевченку

У Лісабоні відкрили пам’ятник Шевченку

Фото, відео
Укрінформ
Погруддя видатному українському поету, художнику, громадському та політичному діячу, національному символу України Тарасу Шевченку урочисто відкрили сьогодні у столиці Португалії.

Про це повідомив голова Спілки українців у Португалії (СУП) Павло Садоха телеканалу Прямий.

«Найкращим проявом того, що українці за кордоном здобувають свою гідність, показують її, є відкриття погруддя Шевченка, який відтепер буде місцем, де збиратиметься не лише українська громада у Лісабоні, а й усі українці, які відвідуватимуть Португалію», - сказав Павло Садоха.

 Він зазначив, що відкриття погруддя - це «свято України в Португалії, свято не тільки української громади, а свято всіх українців в усьому світі, адже кошти на цей пам’ятник збирали по всьому світу». Дуже символічним голова СУП назвав те, що тут у Лісабоні місцева влада виділила місце для встановлення погруддя Шевченку, яке дуже нагадує Канів: це гора над річкою Таг (порт. Тежу), яка впадає в океан.

Як зазначив Павло Садоха у своєму виступі з нагоди відкриття погруддя, те, що вдалося встановити пам’ятник Трасу Шевченку у Португалії, є найкращим втіленням в життя його слів із «Заповіту»: «І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути незлим тихим словом».

Голова СУП закликав українців приносити до погруддя Шевченку не лише квіти у дні свят, а «приносити сюди до нашого Пророка свої добрі справи – особисті, нашої громади і цілої України». «Я думаю, що це якраз була найбільша мрія Шевченка – побачити ось таку українську громаду, з представниками української незалежної держави і українських християнських церков, які разом творять спільну українську історію», - зазначив Садоха.

У якості представника Світового конгресу українців (СКУ) в Західній Європі Павло Садоха висловив подяку всім українцям, Послу України в Португалії Інні Огнівець, представникам муніципалітету, депутатам португальського парламенту за цю працю у справі відкриття погруддя Шевченку, яку вони зробили для України.

У дописі на своїй сторінці Садоха зазначив, що для Шевченка "сім'єю великою, вільною й новою", яку він згадв у "Заповіті", була не тільки Україна, а й усі народи, які хочуть бути вільними, хочуть бути гідними і прагнуть миру. 

У рамках відкриття пам'ятника відбулося його освячення.

Як зазначається на сторінці Посольства України в Португалії у Facebook, у неділю, 15 вересня 2019 року, о 10:00 у залі Igreja de São Jorge de Arroios (R. Alves Torgo 1, 1000-061 Lisboa), з нагоди відкриття у м.Лісабон пам'ятника Т.Шевченку відбудеться лекція «Монументальна Шевченкіана» Руслана Теліпського, відомого шевченкознавця, фотографа-монументаліста, пам'яткознавця та волонтера. Усіх охочих запрошують відвідати захід.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2019 року муніципалітет Лісабона надав офіційний дозвіл на встановлення погруддя Тараса Шевченка на площі міста. У березні був підписаний договір про виготовлення пам’ятника українському поету Тарасу Шевченку.

У квітні українці у Португалії розпочали збір коштів на погруддя Тарасу Шевченку. Для цього було створено громадську організацію «Montarás» (Associação “Montaras – monumento a Taras Shevchenko”), президентом якої стала Олеся Зарума.

Автором погруддя Шевченка є португальский скульптор Е. Де Карвалью, який став переможцем відкритого конкурсу. 

Дата інавгурації погруддя була узгоджена у липні цього року.

Фото: Ruslan Telipskyi, сторінка Embaixada da Ucrânia na República Portuguesa у Facebook

Відео: телеканал Прямий, Roman Varyvoda, Павло Садоха

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-