У Львові відкрилася міжнародна асамблея успішних українок діаспори

У Львові відкрилася міжнародна асамблея успішних українок діаспори

Фото
Укрінформ
Українки з усього світу беруть участь у міжнародній асамблеї «Українка у світі: професіоналізм, активізм, традиція», офіційне відкриття якої відбулося сьогодні у Львові.

Про це повідомляє співорганізатор заходу Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» у Facebook.

«Українська жінка споконвіку була і залишається сильною, впливовою, успішною представницею української діаспори. Пам’ятаймо, ми всі – українці, де б не жили», - зазначив у своєму привітанні президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод.

Як зазначається на сайті МІОК, «подія унікальна тим, що на неї з’їжджаються з усіх континентів (із 26 країн світу) українки, які, займаючи солідні професійні та громадські позиції в країнах свого проживання, активно працюють для України. І така масштабна зустріч відбудеться вперше за часів незалежності».

Асамблея проходить 1-3 вересня у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів, вул. Степана Бандери, 12)

Організаторами заходу виступили Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» та Світова федерація українських жіночих організацій (СФУЖО).

«Попри те, що в нашій країні достатньо жіночих форумів, практично до жодного з них не було залучено українок із діаспори. Тому завдання Асамблеї – відкрити для українського суспільства роль і значення українки у світі, висвітлити її професійність, активність та потенціал для впливу на державотворчі процеси в Україні, у країнах проживання, а також на міждержавні відносини», - зазначають організатори.

Також подія покликана зламати наявні досі стереотипи та представити українку у світі сучасною, дієвою, професійною, успішною. «Наша мета – створити комунікаційний майданчик, що дасть можливість консолідувати зусилля як окремих особистостей, так і громадських організацій, для реалізації спільних проектів та завдань», - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що спеціальною гостею заходу буде Рейнел Андрейчук, перша жінка-сенаторка в Канаді від провінції Саскачеван. Панелістками Асамблеї стануть жінки зі справжнього сузір’я українок, які є носіями фахових знань, ділової та громадської активності.

Учасницями заходу стануть знакові постаті: Анна Кантер, співзасновниця Культурного центру Анни Київської в Санлісі (Франція); Марта Кебало, голова представництва СФУЖО в ООН (Канада); Мирослава Ґонґадзе, головна редакторка та очільниця Української служби «Голосу Америки» (США) та багато інших.

Асамблею присвячено 70-літтю одного з найавторитетніших світових жіночих українських товариств – Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО). За словами голови організації Анни Кісіль, СФУЖО «демонструє високий рівень професіоналізму та патріотизму, об’єднуючи найактивнішу частину світового українського жіноцтва та забезпечуючи збереження національної ідентичності українців у світі і міцну підтримку України».

Учасниць Асамблеї привітали голова Львівської обласної державної адміністрації Маркіян Мальський, міський голова Львова Андрій Садовий,  ректор Львівської політехніки Юрій Бобало. Народний депутат України Олег Синютка у вітальному слові зазначив: «Світ переосмислює роль України і потребує сильного голосу українства. Це має бути ваш голос. Голос про Україну і голос за Україну».

Благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Епіфанія (ПЦУ) для учасниківАсамблея «Українка у світі: професіоналізм, активізм, традиція» зачитали отець Роман (УГКЦ) і отець Віктор (ПЦУ).

У рамках Асамблея «Українка у світі: професіоналізм, активізм, традиція» відбувається круглий стіл «100-ліття Національної ради жінок: поступ і успіхи».

У рамках річних нарад СФУЖО напередодні Асамблеї «Українка у світі: професіоналізм, активізм, традиція» відбулася  презентація книги «Подиву гідна… Олена Кисілевська» Марії Гнатюк (Коломия).

Директорка МІОК Ірина Ключковська та працівники МІОКу взяли участь у круглому столі «Співпраця СФУЖО з жіночими організаціями, урядовими та неурядовими інституціями в Україні – гуманітарні, культурні та просвітницькі проекти», що відбувся в рамках Асамблеї.

З нагоди 70-ліття СФУЖО Ірина Ключковська отримала почесну відзнаку «Берегиня українського роду» .

У рамках Асамблеї були вручені подяки за співпрацю Анні Кісіль (Anna Kisil), Євгенії Петровій (Yevgeniya Petrova), Любомирі Мандзій (Lubomyra Mandziy), Мирославі Туркало (Myroslava Turkalo) та Ростиславі Федак.

Фото: МІОК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-