Сьогодні – 156 років із дня народження «київського Гауді» Владислава Городецького

Сьогодні – 156 років із дня народження «київського Гауді» Владислава Городецького

Укрінформ
Сьогодні, 4 червня, 156 років тому народився «київський Гауді» Владислав Городецький (1863-1930) - український та польський архітектор, підприємець, меценат.

Про це повідомляє Музей української діаспори на своїй сторінці у Facebook.

«Хоч він і походив з сім'ї польських шляхтичів, та народився в Україні й майже 30 років свого життя присвятив Києву і його архітектурному оздобленню. Сьогодні всіма впізнаваними знаковими спорудами Городецького в Києві є Будинок з химерами, римо-католицький костел Св. Миколая, Караїмська кенаса та будівля Національного художнього музею України», - йдеться у дописі.

У Музеї української діаспори нагадали цікаві факти з життя архітектора в еміграції.

Переїхавши жити до Польщі після відновлення її незалежності, Городецький очолив проектне бюро американської фірми «Генрі Улен і К°». За його кресленнями було збудовано водонапірну вежу в Пьотркові-Трибунальському та будинок казино в Отвоцьку.

У 1928 році архитектора запросили працювати до Персії (Іран), де він обійняв посаду головного архітектора «Синдикату зі спорудження Перських залізниць». Там за його проектами було побудовано Тегеранський залізничний вокзал, а ще ходять чутки, що саме він став автором палацу «Шамс» в архітектурному комплексі Са'ад-Абад у Тегерані.

Сьогодні на честь Городецького названо вулицю в центрі Києва, де він мешкав. У 2015 році в селі Шолудьки (Вінничина), де він народився, було відкрито пам’ятну дошку на його честь.

Фото: Укрінформ, сторінка Музею української діаспори у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-