Українська школа в Римі відзначила своє 15-річчя

Українська школа в Римі відзначила своє 15-річчя

Фото
Укрінформ
В Українській школі "Престиж" у Римі днями вручили атестати й табелів усім учням та відзначили 15-річчя школи і однойменного дитячого садка.

Про це йдеться на сторінці директорки закладу Тетяни Тарасенко (Кузик) у Facebook.

«В Українській школі "Престиж" у Римі відбулось вручення атестатів зрілості й табелів усім учням школи з 1 по 11 клас. Дякуємо в.о. директора Міжнародної української школи Олександрі Кіріній, вчителю історії Олені Осмоловській, вчителю математики Ларисі Смиковській та всім вчителям та вихователям дитячого садочку та школи "Престиж" за злагоджену працю!», - написала директорка школи.

Вручення атетстів відбулося у рамках святкування 15-річчя школи і садка, яке проходило під гаслом: «15 років разом: будуємо освічене суспільство».  Програмою свята було передбачено презентацію проекту  “Всі до школи”, ініційований організацією соціального спрямування Сon i bambini. Проект покликаний боротися з дитячою неграмотністю та призначений для підтримки експериментальних заходів, спрямованих на усунення перешкод економічного, соціального та культурного характеру, які запобігають неповнолітнім в повній мірі долучатися до навчальних процесів».

Серед святкових заходів також були концерт, відзначення осіб, які долучилися до розвитку навчального закладу та української громади загалом, дегустація української кухні тощо.

Директорка школи нагадала у соцмережі історію створення школи. Зокрема, у 2004 році у Римі в осередку Профспілки SILSE та в редакції української газети "Форум" разом з італійськими журналістами та адвокатами вчителі та батьки дітей української громади в Римі організували недільну школу, а в 2005 асоціація "Українських жінок - робітниць в Італії" зібрала підписи під листом тогочасному міністру культури України Оксані Білозір.

Цей лист був підписаний також українцями Греції, Іспанії, Португалії, Франції та був переданий Тетяною Тарасенко персонально представникам української влади у приміщенні Парламенту України в період Помаранчевої Революції.

Пройшло ще багато років, перш ніж у Римі офіційно була заснована організація, яка змогла організувати першу школу, що працювала би за програмою Міністерства освіти та науки України.

У 2008 році уже в якості голови Центральної Координаційної ради українських організацій в Італії та іноземного радника Мерії міста Рим Тетяна  Тарасенко виступила ініціатором необхідності заснування школи, яка могла би видавати дітям табелі та атестати зрілості за успішне навчання. 

З метою організації Координаційної ради всі лідери з Риму, Реджо Емілії, Салерно, Калабрії об’єднались для заснування волонтерського органу, який би лобіював інтереси українських імігрантів в Італії та в Україні.

В 2014 була зареєстрована окрема асоціація "Українська школа Престиж у Римі", яка діє незалежно від інших організацій та співпрацює з італійськими та українськими організаціями та інституціями. У цьому році в школі "Престиж" успішно пройшли атестація з першого по одинадцятий класи та іспити у випускних класах.

Тетяна Тарасенко щиро подякувала Посольствам України в Італії та у Ватикані, Українській греко - католицькій церкві за підтримку протягом всіх цих років, а також всім українським та італійським організаціям та інституціям. 

Вона зазначила, що «ця мрія (відкриття школи – ред.) стала реальністю за підтримки нашої Батьківщини, а саме депутатів парламенту, Міністерства освіти та науки України та Міжнародної української школи, створеної для українських дітей, які проживають за кордоном. 

Директорка школи висловила подяку педагогічному колективу школи за їх волонтерську та професійну роботу. «Вони (педагоги - ред.) є тими, хто зберігає українську ідентичність на теренах Італії. Наші учні мають додаткові переваги над їх однолітками. Вони є носіями двох культур, двох мов. Безперечно, це допоможе їм як для особистого розвитку, так і для майбутньої професійної діяльності», - зазначила Тетяна Тарасенко.

Окрему подяку директорка «Престижу» висловила  батькам. За словами Тетяни Тарасенко, їх наполегливість та розуміння важливості навчання в українській школі є вирішальними.

Вона нагадала, що при школі працює дитячий садок, який виконує функцію підготовки до наступного навчання у першому класі. Щороку кількість дітей, народжених в Італії в українських та змішаних сім’ях, зростає.

«Нехай наших дітей у майбутньому чекають завжди мирне небо та підтримка дорослих. Веселих всім канікул!», - побажала директорка школи. 

Як зазначається, участь у святкуванні 15 - річчя школи взяли також засновники Центальної Координаційної ради Українських організацій в Італії: президент асоціації "Калина" м.Салерно Ольга Тарасюк, головний редактор "Української газети" в Італії Маріанна Сороневич, президент асоціації Італія - Україна м.Козенца, Калабрія Світлана Куценко, президент асоціації українських жінок - робітниць в Італії Світлана Ковальська та президент української асоціації м.Реджо Емілія Василь Поливанюк.

Фото: сторінка Tanya Kuzyk у Facebook, gazetaukrainska.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-