У Парижі пройде художня виставка «З Україною в серці: наше коріння, шляхи, майбутнє»

У Парижі пройде художня виставка «З Україною в серці: наше коріння, шляхи, майбутнє»

Анонс
Укрінформ
Художня виставка «З Україною в серці: наше коріння, шляхи, майбутнє» відкриється 7 березня в Українському культурному центрі у Парижі.

Про це повідомляєтьмся на сторінці події у Facebook.

«Виставка поєднує в собі роботи трьох чудових майстринь, життя та творчість яких тим чи іншим чином пов’язані з Україною», - йдеться у повідомленні.

Перша з них, Ола Рондяк, – американка українського походження, що живе в Україні. Її життя було поділене на «до» і «після» Революції гідності. На створення картин мисткиню надихнув досвід предків, їхня еміграція до США та власний досвід життя в Україні, і особливо - Помаранчева революція та Революція гідності. В роботах Оли Рондяк - сімейна історія, її КОРІННЯ переплітаються з українською історією та традиціями. Іконографічний портрет українських жінок у виконанні Оли зображує їхній «рішучий та неприборканий дух».

Роботи Олесі Костюк – це зізнання в любові до рідного краю, презентація величної країни, свого дому, своєї національної гордості. «Об'єднані назвою «Міста, що завжди зі мною», її картини доносять до кожного те, що навіть знаходячись далеко від Батьківщини, долаючи все нові й нові життєві ШЛЯХИ, людина проносить любов до неї в своїй пам’яті, в своїй уяві, в своєму серці», - йдеться у повідомленні.

Художниця започаткувала благодійний проект «Європейська підтримка – юним митцям України», мета якого - проведення мистецького табору «Арт-Емоція» в Баварії для творчо обдарованих дітей України, які постраждали від російської агресії.

Монік Ролінз, американка з українським корінням, навчалася в кращих художніх закладах Старого та Нового світу. Вона вважається одним з найперспективніших молодих художників у галузі сучасного мистецтва. Величезні панно мисткині прикрашають багато офіційних установ у США, у тому числі кабінет екс-держсекретаря Америки Джо Байдена або екс-президента Джорджа Буша. «Драматична та водночас щаслива емігрантська історія її родини червоною ниткою проходить повз її творчість. Роботи Монік Ролінз – це мистецтво МАЙБУТНЬОГО: складне, яскраве, безкомпромісне», - йдеться у повідомленні.

Особлива учасниця виставки – юна художниця, 14-річна Наталка Лафазан. Її творчість почалась з трагічних подій. В ніч з 16 на 17 серпня 2015 року під час обстрілу селища Сартана дівчина втратила маму, яка загинула, закривши дочку своїм тілом. Наталка вижила, але зазнала поранень, внаслідок чого втратила ногу. Тоді їй було 10 років, попереду чекали лікарні, важка реабілітація, протезування. Забути хоч на мить про фізичний та душевний біль допомагала творчість. Нове захоплення давало дівчині заспокоєння, розраду та миті щастя. «В її роботах відчувається драматизм, глибина та іскра надії на успішне майбутнє, що відображають не тільки долю Наталки, а і долю всієї України», - зазначається у повідомленні.

Вернісаж триватиме до 7 квітня.

Фото: сторінка події у Facebook, museumshevchenko.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-