У Варшаві вшанували героїв Небесної сотні

У Варшаві вшанували героїв Небесної сотні

Фото
Укрінформ
У Варшаві, біля посольства України в Польщі, у п’яту річницю розстрілів на Майдані десятки людей вшанували пам'ять героїв Небесної сотні.

Учасники пам’ятного заходу ділилися думками про те, що вдалося зробити за останні п’ять років і який шлях потрібно пройти Україні, аби досягнути поставлених цілей, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Вони віддали своє життя за європейську, незалежну і вільну Україну. Пам’ять про них зобов’язує нас продовжити їхню боротьбу. Але пам’ять про них зобов’язує нас також єднатися заради досягнення цих цілей”, - заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він звернув увагу на те, що впродовж останніх днів з вуст європейських партнерів лунало багато слів на підтримку України.

“Особливо приємно було почути слова від президента Євроради Дональда Туска про те, що українці вибороли свою дорогу і майбутнє в Європі і що Європа нас не залишить. Думаю, віра в це повинна додати нам сил, сміливості та мужності йти далі”, - підкреслив український дипломат.

Він наголосив, що впродовж усіх останніх п’яти років поряд з українцями були друзі-поляки.

“Ми боремося за демократію, об’єднану Європу, і разом ми зробимо це швидше”,- констатував Дещиця.

Депутат Сейму Марцін Свєціцький підкреслив, що герої Майдану є не лише героями України, а й усієї Європи.

“Це не лише моя думка, друга України, але це також думка голови Євроради Дональда Туска і багатьох інших, які виступали у Верховній Раді”,- зазначив польський політик.

Свєнціцький наголосив, що Небесна сотня віддала життя недаремно, адже Україна перебуває на шляху до інтеграції з ЄС.

Читайте також: У Ризі вшанували Героїв Небесної Сотні та пікетували посольство РФ

“Знаю, що Україна докладає багато зусиль і може розраховувати на допомогу Польщі, а також інших польських інституцій – органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, звичайних людей”, - зауважив депутат Сейму, висловивши переконання, що українці досягнуть своєї мети.

Лідер варшавського Євромайдану Наталя Панченко підкреслила, що якби сьогодні подивитись у вічі героям Небесної сотні, можна було б сказати, що багато зроблено, але ще дуже багато потрібно зробити.

“Якби я випадково зустріла когось із Небесної сотні, я б сказала, що нам багато вдалося, що ми вже набагато ближчі до Європи і набагато далі від Росії, ніж це було п’ять років тому. Але мені було б соромно дивитися йому в очі, тому що і сьогодні, через 5 років, їхніх убивць не покарано”, - констатувала Панченко.

За її словами, українці вистояли на Майдані, але це ще не остаточна перемога. “Ми переможемо лише тоді, коли вбивці цих хлопців понесуть за це відповідальність. А з іншого боку - не перемогли і нас. Вороги, які докладають багато зусиль, які вкладають в це багато доларів і євро, навіть за допомогою цього їм не вдалося перемогти”, - резюмувала лідер варшавського Євромайдану.

На початку пам’ятного заходу священики Української греко-католицької церкви відслужили молебень за загиблими, його учасники запалили лампадки біля меморіальної таблиці героїв Небесної сотні. Після цього у приміщенні посольства відбувся показ фільму “Перша сотня”.

Вшанування Героїв Майдану у Варшаві

Фото: Посольство України в Польщі 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-