До 100-річчя Злуки українці Відня утворили

До 100-річчя Злуки українці Відня утворили "ланцюг єднання"

Фото
Укрінформ
Представники української громади Відня та гості з України утворили у неділю, 20 січня, символічний "ланцюг єднання" на мосту через Дунай-канал з нагоди 100-ліття Акту Злуки - єднання ЗУНР і УНР у соборну Україну.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Сьогоднішня акція присвячена 100-й річниці Акту Злуки. Тим самим ми підтримуємо ініціативу, започатковану ще на початку 1990-х років і підтримувану нині у Києві, коли "живим ланцюгом Соборності" на мості Патона єднають Лівобережну і Правобережну Україну. Своїм "живим ланцюгом" на через Дунай-канал ми висловлюємо солідарність із цілою Україною і показуємо свою єдність, що ми один народ, одна родина", - заявив співорганізатор акції, представник Австрійського пластового осередку Тарас Піняжко.

Взявшись за руки, з центру ланцюга в обидва боки українці стали передавати спочатку фразу "Вітаю зі Святом - століттям Злуки!", а потім – "Співаємо Гімн!". Коли останнє повідомлення дійшло до людей на краї "живого ланцюга", всі дружно заспівали Гімн та розгорнули синьо-жовтий прапор.

До 100-річчя Злуки українці Відня утворили "ланцюг єднання"

"Живий ланцюг" через Дунай-канал став одним із заходів в австрійській столиці, організованих "Пластом" та спрямованих на ознайомлення української громади Відня із історичними подіями, пов'язаними із утворенням Української Держави та часів боротьби за її соборність.

Читайте також: Українців Чехії запрошують до участі в акції «Живий ланцюг Соборності»

Напередодні, 19 січня в Українській суботній школі у Відні пройшли лекції на тему Акту Злуки, одним із спікерів яких став історик Вахтанг Кіпіані.

Також всі бажаючі змогли долучитися до екскурсії українським Віднем: місцями проживання Михайла Грушевського, Івана Франка, скульптора Петра Терещука, місць знаходження диппредставництв УНР та ЗУНР та інших, а також пов’язаних з Україною місць та осіб доби визвольних змагань та боротьби за соборність України.

В неділю у парафіяльному залі церкви св. Варвари у Відні також відбувся перегляд документального фільму “Вони боролись до загину. Холодний Яр”.

Як відомо, Акт Злуки або Велика Злука — урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, День соборності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-