Музикант із США знайшов у собі українське коріння завдяки лекції про Голодомор

Музикант із США знайшов у собі українське коріння завдяки лекції про Голодомор

Фото
Укрінформ
Американський музикант, майстер із виготовлення музичних інструментів, Джон Видиш знайшов у собі українське коріння вже в дорослому віці, вивчаючи історію Голодомору в Україні. 

Про це повідомляє Голос Америки.

"Я обрав у коледжі лекції з історії східної Європи, це було в рамках курсу політології. Професор проводив лекцію, як селяни повставали проти політики сталінської Росії в 1930-х роках. І в цьому контексті він торкнувся теми Голодомору. Я ніколи не чув раніше про голод в Україні. І коли він почав це все описували, скільки мільйонів людей загинуло через те, що зробив Сталін, я почав тремтіти. З очей полились сльози. Мене розлютило, що з людьми, до яких я належу, так погано поводилися. З того часу я почав запитувати себе, хто такі українці, хто ми", - розповідає Джон Видиш.

Як зазначає сам музикант, він називає себе українським патріотом та музичним шаманом. Його пращури по батьковій лінії іммігрували до США з України понад сто років тому.

"Я виростав в американській родині. Мій батько та дідусь з бабусею народилися тут у США, вони жили у Баффало, Нью-Йорку. Я знав, що ми маємо українську кров. Але загалом ніхто про це не говорив, всі були зайняті, щоб бути американцями. Інколи мій батько називав мене словами "маленький бойчок", але ми не знали, що це українська мова", - додає Джон.

Серед виготовлених ним музичних інструментів є й українські, наприклад, сопілка, яку, за його словами найлегше продати.

"Сопілка – на ній легко грати, люди її люблять. Грати добре – це вже інша історія. Але почати легко. Американці люблять те, що можна легко почати", - вважає Джон.

Фото: ukrainian.voanews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-