У Брюсселі відбулася церковна меса зі вшанування жертв Голодомору

У Брюсселі відбулася церковна меса зі вшанування жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
У соборі святого Михаїла та святої Гудули в центрі Брюсселя відбулася служба зі вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років.

У службі взяли участь представники всіх головних християнських конфесій, представлених у Брюсселі, які провели спільну молитву за спокій душ мільйонів людей, які загинули внаслідок штучного Голодомору, який був навмисним актом геноциду проти народу України, спробою знищити його гідність та ідентичність, зломити волю до спротиву радянській експансії.

«Ми маємо пам'ятати Голодомор. Сьогодні ще раз згадуємо мільйони жертв цього геноциду, який був розв'язаний радянським режимом проти народу України. Можна погодитися з думкою, яка лунала під час служби, що Голодомор був проявом війни проти українського народу. Ця війна не закінчена й понині. Ми маємо пам'ятати Голодомор, щоб ані український народ, ані інші народи Європи більше ніколи не переживали таких жахливих подій. Те, що ми молимось у цьому соборі разом - українці, європейці, громада, духовні отці всіх християнських церков - це надає впевненість, що ми переможемо», - наголосив під час промови в ході служби Посол України Микола Точицький.

У молитві взяли участь представники українських громад Бельгії та працівники дипломатичних представництв України.

Як повідомлялося, у суботу, 24 листопада, в Україні відзначався День пам'яті жертв голодоморів. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

У пік Голодомору 1932-1933 років щодня вмирали 25 тис. українців. Загальна кількість жертв Голодомору досі не підрахована, окремі історики говорять про цифри від 3 до 7 мільйонів осіб.

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Актом геноциду Голодомор 1932-1933 років в Україні на міждержавному рівні, крім України, визнають 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-