У Мельбурні відкрили фотовиставку з обличчями свідків Голодомору

У Мельбурні відкрили фотовиставку з обличчями свідків Голодомору

Укрінформ
Унікальна виставка фотопортретів українських австралійців, які пережили Голодомор 1932-33 років, відкрилася сьогодні в австралійському Мельбурні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Я щиро дякую усім, хто долучився до організації цієї виставки і, перш за все, самим героям проекту – свідкам тих страшних подій. Людям, які погодилися взяти участь у цій незвичайній фотосесії, які знайшли у собі сили пережити цей біль знову, заради того, аби світ пам’ятав і не допускав таких трагедій у майбутньому”, -  сказав на відкритті виставки посол України в Австралії Микола Кулініч.

Експозиція, організована за ініціативи Союзу українських організацій Австралії, складається з 26 портретів українців, які зараз живуть чи жили (двоє із тих чиї фото представлені нещодавно померли) в Австралії, але були свідками Голодомору 1932-33 років в Україні.

Голова СУОА Стефан Романів, відкриваючи захід, підкреслив, що зусилля світового українства спрямовані на те, аби світ пам’ятав про Голодомор, визнав його геноцидом, і засудив винуватців цієї трагедії.

Про масштаби Голодомору 1932-33 років та його історичні наслідки сказав і посол України Микола Кулініч: “Уже доведено історично, що Голодомор 1932-33 років - це трагедія величезних масштабів, жертви якої ми обраховуємо мільйонами, як жертви Першої та Другої світових воєн, як жертви Голокосту. Кажуть, що час лікує, однак, є трагедії, що здатні вплинути на долю цілої нації, назавжди змінити спосіб її мислення та життєвий уклад. Так було і з Голодомором”.

Він також нагадав про роль Української держави у донесенні правди про Голодомор та згадав про своє особисте спілкування із однією із очевидців Клавдією Дяченко із Сіднея.

“Останніми роками незалежна українська держава, завдяки підтримці світового українства, яке протягом років радянської окупації не давало світові забути про цю страшну трагедію, вже дала однозначну оцінку тим подіям. Вже стали традиційними дні вшанування жертв Голодомору. Нарешті ми маємо Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні, де нащадки тих родин, які потерпіли від Голодомору, можуть прийти і пом’янути своїх загиблих предків. Але наше завдання - зробити крок далі. Сьогодні вже замало лише поминати померлих і стверджувати факт, що Голодомор відбувся. Наступним кроком має стати глибоке вивчення цієї трагедії. Ми мусимо збирати нові факти про неї. Говорити про неї і не допустити її знову”, - сказав Микола Кулініч.

Експозиція викликала неабиякий інтерес як з боку української громади Австралії, так і пересічних австралійців. Багато з тих, хто прийшов на відкриття, щиро зізнавалися, що майже не знають про Голодомор. Їх надзвичайно вразив факт, що свідки тих страшних подій живуть серед них, в Австралії, а також були присутніми на цій виставці.

Участь у відкритті виставки взяла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка перебуває в Австралії з робочим візитом.

Виставка “Голодомор – геноцид голодом” триватиме в Мельбурні (виставковий зал SpACE@Collins) і стане одним із численних заходів, що проводяться на Зеленому континенті на вшанування 85-ліття Голодомору 1932-33 років в Україні.

Фото Посольства України в Австралії у Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-