85-ті роковини Голодомору: в Австрії пройшла акція

85-ті роковини Голодомору: в Австрії пройшла акція "Запалімо свічку памяті"

Фото, відео
Укрінформ
Українська громада Австрії долучилася у п’ятницю, 19 жовтня, до міжнародної акції "Запалімо свічку пам’яті" в рамках відзначення 85-ї роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, поминальна панахида за жертвами Голодомору пройшла в Українській церві Св.Варвари у Відні.

"Колись наш поет Тарас Шевченко написав вірша "І мертвим, і живим, і ненародженим". Ми, власне, сьогодні згадуємо тих, які померли від голоду, тих, які не народилися і яких просто забрали шанс на життя. І згадуємо так само і живих, бо усі ми, які тут зібралися – ми живемо не лише своє життя, а й життя тих, які не народилися, які не мали можливість мати дітей", - звернувся до громади перед початком поминального богослужіння отець Тарас.

Він підкреслив, що на всіх українцях лежить велика відповідальність за життя: "Ми відповідальні жити так, щоб жертва тих, які втратили життя, не була даремною, щоб в цьому світі було багато добра, а не зла, щоб було життя, а не смерть, щоб була любов, а не ненависть".

Присутній на заході разом з дружиною Посол України в Австрії Олександр Щерба нагадав, що, починаючи з 1 вересня, щодня в одній з країн світу українці та друзі України долучаються до акції "Запалімо свічку пам’яті".

"Сьогодні черга Австрії. Ми зачитаємо імена дітей, які померли в ті страшні місяці. Зараз точаться суперечки навколо Голодомору – ми кажемо, що Сталін вбивав наших предків за те, що вони були українцями. Ті, хто за Сталіна, кажуть – ні-ні-ні, він просто забрав забагато хлібу, просто погано спланував, просто залишив на зиму без нічого. Але цим дітям, яких ми сьогодні згадуємо, думаю, не так важливо, чи збирався цей тиран їх вбити, чи він просто так забрав їх хліб. Ці діти промовлять до нас і просять про дві речі: просять не забути і зробити так, щоб ця жертва була недарма", - заявив дипломат.

Читайте також: Свічку пам’яті до 85-х роковин Голодомору запалили в Найробі

Він додав, що нинішня війна на Сході, де українці відбивають агресію, також пов’язана з тим, що українці не хочуть жити в "новому радянському союзі": "Ми воюємо зараз і тому, щоб не було більше таких трагедій, щоб не вбивали дітей, ні з причини ненависті, що вони українців, ні з причини, просто захотілося забрати хліб, щоб у дітей, у народів не забирали право на життя".

Представник української громади Відня, архітектор Ростислав Бортник, який раніше презентував у Києві авторський мистецький проект на тему Голодомору, нагадав страшні цифри тих часів: лише підтверджені дані свідчать про понад 5 млн жертв Голодомору в Україні, а за деякими підрахунками ця жахлива цифра може сягати становити близько 10 млн осіб. "За 6 років Другої світової війни один фанатичний диктор знищив в концтаборах близько 6 млн євреїв, але 7 років перед цим інший фанатичний диктатор за один рік невійни знищив близько 10 млн українців", - зазначив він.

Під час поминального богослужіння було зачитано імена 85-ти українських дітей, які загинули від голоду. Після служби українці винесли запалені свічки на вулицю та розмістили біля церкви, вшанувавши загиблих хвилиною мовчання.

Як повідомлялося, на вшанування дітей Голодомору 1 вересня 2018 року стартувала міжнародна акція, присвячена дітям, які не пішли до школи 1 вересня 1933 року та протягом найближчих 7 років, адже померли чи не народилися.

Метою акції, яка стартувала за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору – 24 листопада 2018 року, є об’єднання українців усього світу і громадян інших країн у пам’яті про один з найбільших злочинів в історії людства ХХ століття, щоб застерегти його від повторення подібних геноцидів у майбутньому, та щоб засвідчити свою пам'ять.

Публічний захід продовжується щодня, в іншому місті, в іншій країні світу – загалом у 85 місцях. Завершиться він у місті Києві, 24 листопада 2018 р., на День пам’яті жертв Голодомору.

Фото та відео Василя Короткого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-