В Українському Інституті Америки відкрили меморіальну дошку

В Українському Інституті Америки відкрили меморіальну дошку "Рафаель Лемкін та Голодомор"

Фото
Укрінформ
В Українському Інституті Америки в Нью-Йорку встановили меморіальну дошку на честь американського юриста Рафаеля Лемкіна – праведника, який розповів світу правду про Голодомор.

Про це повідомляє Генеральне консульство України в Нью-Йорку.

"20 вересня в Українському Інституті Америки (УІА) відбулась церемонія відкриття багатомовної (англійська, українська, іврит, ідиш) меморіальної дошки "Рафаель Лемкін та Голодомор", присвяченої визнанню доктором Р.Лемкіним, "батьком" Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, у виступі в Нью-Йорку 20.09.1953р. Голодомору 1932-33-х років в Україні "радянським геноцидом", - сказано у повідомленні.

Як зазначається, у заході взяли участь керівники Постійного представництва України при ООН Володимир Єльченко та Генерального консульства України в Нью-Йорку Олексій Голубов, видатний міжнародний експерт – дослідник злочинів проти людяності Девід Шеффнер, авторка п'єси "Lemkin's House" драматург Катерина Філлу, представники духовенства, нью-йоркського дипкорпусу, а також керівництво та члени українських організацій Америки, місцева громадськість. 

З нагоди відкриття меморіальної дошки до присутніх звернувся Генконсул України в Нью-Йорку Олексій Голубов, який зачитав звернення до організаторів та учасників заходу від Посла України в США Валерія Чалого.

Ініціатива створення меморіальної дошки належить Українсько-канадському фонду громадянських свобод та Українському Інституту Америки.

Рафаель Лемкін – американський юрист, який першим назвав Голодомор геноцидом і запровадив його в обіг як правове поняття; фундатор дослідження геноциду; вивчав також трагедії єврейського та вірменського народів.

Рівно 65 років тому він виголосив свою відому доповідь "Радянський геноцид в Україні" перед 3-тисячною аудиторію, що зібралася в Мангеттен-центрі в Нью-Йорку вшанувати 20-ту річницю Великого Голоду 1932-1933 років. "Це не просто масове вбивство. Це – геноцид, винищення не лише окремих осіб, але й культури і нації", – заявив він. Охарактеризував Голодомор як "класичний приклад радянського геноциду, його найдовший і найширший експеримент русифікації – винищення української нації".

Рафаель Лемкін запровадив термін "геноцид" у 1944 році. Визначив його як "координоване планування різних дій спрямованих на знищення основоположних основ життя національних груп, з метою повного винищення самих цих груп".  

Зусиллями Лемкіна термін геноцид було додано до переліку звинувачень проти найвищого командування нацистів. Він був одним із авторів Конвенції про запобігання та покарання злочинів геноциду, в якій було дано остаточне юридичне визначення цього злочину.

Фото: Ukrainian Institute of America

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-