У Києві видали роман

У Києві видали роман "Сини Землі" про перших переселенців з України до Канади

Відео
Укрінформ
Київське Богоявленське Ставропігійне Братство та видавництво «Світ Знань» за підтримки посольства Канади в Україні видрукувало роман-трилогію Іллі Киріяка «Сини Землі», присвячений життю та праці перших переселенців з України до Канади.

Про це заявив на презентації роману в четвер, 6 серпня, голова Київського Богоявленського Ставропігійного Братства, професор Олександр Саган, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Колись мені подарували цей тритомник... Їдучи у відпустку я взяв його з собою і буквально за тиждень "проковтнув" цей твір, був у захваті, поділився своїми враженнями з братчиками, Сергій (Маслаков, директор видавництва "Світ Знань". - Ред.) був одним з перших, хто прочитав також, реакція була майже та сама. І в нас майже синхронно зародилася ідея популяризувати в Україні цей художньо-соціальний твір, присвячений життю та праці перших переселенців з України до Канади, тому що це нова якість літератури", - сказав Саган.

Він розповів, що отримання дозволу на друк в Україні самого твору і відтворення ілюстрацій пішло близько року.

За словами Сагана, відгуки перших читачів про трилогію дуже схвальні.

"Мені віддзвонюються в захваті від цієї літератури, бо, попри те, що йдеться про події майже сторічної давнини, це можна сказати, нова якість творів із сільської тематики", - зазначив науковець.

Як зазначалося на презентації, трилогія "Сини Землі" сповнена оптимізму, і зараз найкращий момент для поверення твору в Україну.

Трилогія "Сини Землі" - художньо-соціальний твір, присвячений життю та праці перших переселенців з України до Канади. Книга ілюстрована картинами знаменитого канадійського художника українського походження Василя Курилика (серія "Піонери").

Трилогія видавалась в Канаді у 1939-1955 рр. та 1973-1974 рр. кількатисячними накладами. У 1955 р. було здійснено переклад англійською. "Сини землі" – це найбільший твір і найвизначніший в українській літературі Канади не тільки за розміром, але й за мистецькою красою і силою.

Автор трилогії Ілля Киріяк (29 травня 1888, Завалля, Івано-Франківщина — 8 грудня 1955, Канада) — український журналіст, письменник, громадський діяч. Писав поезію.

Читайте також: В Україну заборонили ввозити ще дві російські книги

Київське Богоявленське Ставропігійне Братство було засноване у 1615 році як громадська організація православних міщан Києва, включаючи духівництво, частину української шляхти, козацтво. До його складу входив Братський монастир.

При братстві було відкрито Київську братську школу. У 1632 р. з нею було об’єднано школу Києво-Печерської Лаври, що поклало початок Києво-Могилянській колегії.

Київське Богоявленське ставропігійне братство припинило своє існування у 1730-х роках – воно фактично стало тотожним Братському монастирю.

22 січня 2016 року на Установчих зборах у м. Києві відбулося відродження Київського Богоявленського Ставропігійного Братства.

Фото, відео: Главком

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-