Голову Українського товариства у Любліні Купріяновича виключили з комітету ІНП

Голову Українського товариства у Любліні Купріяновича виключили з комітету ІНП

Укрінформ
Голову Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича виключено з комітету охорони пам'яті боротьби і мучеництва при міському відділі Інституту національної пам’яті (ІНП).

Відповідне розпорядження у Любліні 30 серпня підписав голова ІНП Ярослав Шарек.

Як зазначається, з ініціативою про відкликання Купріяновича з цього комітету звернувся голова товариства вояків 27-ї Волинської піхотної дивізії АК Анджей Мазурек.

Сам Купріянович вважає такі дії польської влади “покаранням” за його виступ у Сагрині 8 липня на пам'ятних урочистостях за участю Президента України Петра Порошенка. Тоді  Купріянович сказав, зокрема, що польське підпілля в 1944 році вбило місцевих жителів лише за те, що вони говорили українською і були православного віросповідання. Наступного дня воєвода Люблінського воєводства Пшемислав Чарнек подав заяву до прокуратури і до ІНП Польщі щодо проведення слідства через "провокативні" й "антипольські" висловлювання голови Українського товариства. 

Читайте також: Клімкін прокоментував відмову Інституту нацпам'яті Польщі переслідувати Купріяновича

Прокурор відділу комісії з розслідування злочинів проти польського народу ІНП Польщі у Любліні прийняв рішення про відмову від ведення цього слідства.

Водночас, слідство у справі щодо “публічного зневажання польського народу під час урочистостей у Сагрині головою Українського товариства у Любліні” розпочала окружна прокуратура міста Замосць. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-