“Руській мір” у Португалії видає себе за українську громаду -  представник діаспори

“Руській мір” у Португалії видає себе за українську громаду - представник діаспори

Укрінформ
У Португалії серед діаспорянських об’єднань активно діють організації, які позиціонують себе як українські, але пов'язані з “руськім міром” та діють на “розмивання” української ідентичності.

Про це повідомив голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха в інтерв’ю Укрінформу.

“Існують (у Португалії – ред.) організації, які позиціонують себе як представники української громади, але при цьому мають тісні зв'язки з “руськім міром”. Це дуже шкодить, тому це та інші питання порушувалися на найвищому державному рівні. Але через особливості португальського законодавства ситуацію змінити непросто”, - зазначив Садоха.

За його словами, деякі організації створювалися раніше здебільшого представниками лівих політичних сил, відносили себе до “слов'янських” та були названі типовими радянськими назвами - “Мир”, “Дружба”. “Вони надавали соціальну допомогу, але при цьому мали дуже шкідливий вплив, оскільки розмивали українську ідентичність, наголошуючи, що “ми всі - радянські люди”, і так подавали це португальському суспільству. Діють вони і зараз”, - вказав очільник Спілки українців у Португалії.

Зокрема, за його словами, члени таких організацій заявляють про те, що представляють у Португалії російськомовне населення, відносячи до цього числа і 36-тисячну українську громаду.

“Наприклад, очільниця однієї з таких організацій під час спілкування із журналістами на запитання про те, скількох людей вона представляє, відповіла - 50 тисяч російськомовних. Насправді ж російська діаспора тут невелика. За нашими даними, станом на минулий рік у Португалії проживає 36 тисяч українців і лише 3 тисячі росіян. Це очевидно, що українці, як і інші, хто жив за часів СРСР, володіють російською мовою (звідси й цифра 50 тисяч), але проросійські об'єднання не можуть їх представляти, як би не намагалися маніпулювати”, - наголосив Садоха.

Читайте також: Українці Португалії вимагають у FIFA покарати футболіста "Браги" Озоріо

Як повідомлялося, кілька днів тому Спілка українців у Португалії звернулася до FIFA з вимогою дисциплінарного покарання футболіста Алана Озоріо, який 8 серпня опублікував на офіційній сторінці “Спортинг Клуб Брага” у Facebook спотворені факти про Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-