МЗС закликає припинити переслідування голови Українського товариства у Любліні

МЗС закликає припинити переслідування голови Українського товариства у Любліні

Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар під час зустрічі з послом Польщі в Україні Яном Пєклом закликав припинити кримінальне переслідування історика голови Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича.

Про це Боднар повідомив у Twitter.

"Під час зустрічі з послом Польщі в Україні Яном Пєклом і колегами обговорили шляхи вирішення актуальних питань українсько-польських відносин. Закликав припинити кримінальне переслідування історика Г.Купріяновича, голови Українського товариства в Любліні", - написав Боднар. 

Як повідомлялося, окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства розпочала розслідування висловлювань голови Українського товариства Григорія Купріяновича, які він зробив 8 липня під час пам’ятних заходів у Сагрині на вшанування українців, убитих польським збройним підпіллям у 1944 році.

Воєвода Люблінського воєводства Пшемислав Чарнек подав заяву до прокуратури через те, що представник української громади, на його переконання, порушив закон, прирівнюючи вбивство в Сагрині до "вбивства 130 тис. поляків на Волині". На думку Чарнека, українець "зневажив польський народ", що підпадає під кримінальну відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів" у світлі положення закону про Інститут національної пам'яті Польщі.

Як відомо, в Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію “геноцидом” польського народу, українські історики це заперечують.

Читайте також: Голову люблінських українців можуть виключити з комітету Інституту нацпам'яті

Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинуло приблизно 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-