Українці у Парижі закликали бойкотувати ЧС-2018 та звільнити політв’язнів Кремля

Українці у Парижі закликали бойкотувати ЧС-2018 та звільнити політв’язнів Кремля

Фото
Укрінформ
Біля посольства РФ у Парижі українська громада напередодні провела акцію, закликаючи до бойкоту ЧС 2018 року з футболу та вимагаючи звільнення українських політв'язнів Кремля.

У заході взяли участь близько сотні людей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нині розпочинається чемпіонат світу з футболу, тоді як в Росії та окупованому Криму на сьогодні несправедливо ув‘язненими залишаються більше 70 українців. Ми наголос робили на справах Кольченка і Сенцова у зв'язку з голодуванням і жахливим фізичним станом обох. Також ішлося про журналіста Романа Сущенка, якого нещодавно засудили до 12 років ув’язнення», - розповіла Укрінформу активістка Анна Гармаш.

За її словами, учасники наголошували, що кожен, навіть незначний, жест має значення: відмова від поїздки, щоб підтримати улюблену команду, відмова від перегляду матчів, обговорення цієї теми з рідними та друзями є не лише способом висловити громадянську позицію, а й привертає увагу до питання політв‘язнів і може стати невеличким кроком до їх звільнення.

Читайте також: Сенцов голодує у медчастині і здаватися не збирається - сестра політв'язня

Крім того, учасниками був поширений заклик за звільнення політв‘язнів, який підготував «Колектив Кольченка», учасниками якого є французькі профспілкові та громадські активісти, які поділяють його політичні переконання.

Найближчим часом українська громада планує провести й інші акції. Зокрема, у п'ятницю на площі Сен-Мішель у Парижі буде проведено інсценування на тему політичних переслідувань та ув’язнень в РФ.

Як відомо, українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка російські спецслужби затримали в анексованому Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили у "підготовці терактів" і засудили Кольченка до 10-ти, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі.

Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнити українських політв'язнів у РФ.

Нині в Росії та анексованому Криму утримуються 64 українські політв'язні. Серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-