У Перемишлі триває хода пам'яті про бійців УНР

У Перемишлі триває хода пам'яті про бійців УНР

Фото, відео
Укрінформ
У польському Перемишлі триває хода пам'яті про бійців УНР, похованих у Пікуличах на околиці міста.

Участь у процесії беруть більше тисячі українців та поляків, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Захід охороняють польські силовики, які йдуть вздовж процесії, аби уникнути антиукраїнських провокацій. Водночас цього року поліції значно менше, ніж торік.

З України прибули представники з кількох областей, зокрема Львівської і Тернопільської. Львівщину на ході представляють, серед інших, голова ОДА Олег Синютка та голова облради Олександр Ганущин.

З польського боку в заході беруть участь колишні опозиціонери, відомі активісти та громадські діячі, зокрема Іза Хруслінська, Данута Куронь, колишній депутат Європарламенту Гражина Станішевська тощо.

Процесії передувала літургія в Українській греко-католицькій церкві за участю сотень вірян.

Як повідомлялося, 26 червня 2016 року агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани та представники організації “Всепольська молодь” напали на традиційну щорічну українську ходу у Перемишлі. Зокрема, нападники порвали вишиванку на 60-річному чоловікові, кинули на землю одну з церковних хоругов.

Читайте також: У Польщі вшанували пам'ять воїнів УНР

На військовому кладовищі в Пікуличах під Перемишлем є могили українських січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-