День польсько-української солідарності пройшов у Варшаві

День польсько-української солідарності пройшов у Варшаві

Фото
Укрінформ
Активісти у Варшаві організували і провели день польсько-української солідарності.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили організатори заходу.

"У неділю, 20.05.2018, у Варшаві пройшов день польсько-української солідарності, організований групою громадських активістів, які у Польщі щодня виступають на захист Конституції і верховенства права", - зазначили організатори.

Під час заходу, який відбувся на площі маршала Юзефа Пілсудського, учасники вшанували пам'ять генерала Марка Безручка і його воїнів, які поховані на Православному кладовищі на Волі. 

Також організатори згадали 74-ті роковини сталінської депортації кримських татар з Криму в Центральну Азію, Помаранчевий і Європейський майдани, російську агресію й окупацію, різноманітні акції на підтримку України.

Крім того, з нагоди нещодавнього відзначення Дня вишиванки колектив дитячого хору української школи у Варшаві "Материнка", одягнений в українські традиційні костюми, не залишили слухачів без овацій після їх зворушливого співу.

Родзинкою свята став концерт українського барда Віктора Реки ­– важко пораненого учасника Майдану, якого було включено до програми допомоги пораненим і госпіталізованим у Польщі. 

Як додають організатори, на мітингу зібралося близько 200 людей – друзів України і українців, які проживають у Варшаві. Свої виступи виголосили перший голова Союзу українців у Польщі Юрій Рейт, депутати польського Сейму, політики, що були у листопаді 2013 року на київському Майдані незалежності – Марцін Свєнціцкий і Міхал Щерба, Бартош Крамек і Йоанна Цупер з Фундації "Відкритий Діалог", Кайтан Врублевський з організації "Громадянська солідарність в дії" та представник Посла України в Польщі – Юлія Бородій.

Зокрема, під час заходу прозвучала ініціатива щодо перейменування однієї із варшавських вулиць на вулицю імені Героїв Майдану. Наразі поновлено збір підписів за відповідну петицію до міської влади. Планується, що вулиця носитиме нову назву біля скверу Тараса Шевченка і російського посольства.

Організаторами заходу є "Тут вільна є Варшава", "Варшавський жіночий страйк", "Громадянська солідарність в дії", фундація "Відкритий Діалог", "ОДнова - Громадянська Демократія", "Воля.Рівність.Демократія", "Комітет захисту демократії" (Мазов'єцький регіон).

Фото: Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-