Українець назвав суму, яку можна заробити в Чехії

Українець назвав суму, яку можна заробити в Чехії

Укрінформ
Українські трудові мігранти, працюючи в Чехії на будівництві, в середньому отримують 19 тисяч гривень за місяць.

Про це Gazeta.ua розповів Юрій Павлюк із Києва.

"В Чехії вже працюю третій рік. Цього року з дружиною прийняли рішення перебратися в цю країну. Тому розкажу про два варіанти заробітків: як заробляють заробітчани, та люди, які тут живуть. Як заробітчанин не розраховуйте що-небудь побачити в країні. Наші люди працюють по 15-16 годин і за півроку, за які вони приїхали заробити, вони перетворюються на зомбі. Тут найчастіше потрібні різноробочі на будівництво, ті, які носять відра, посудомийки, прибиральники. Якщо пощастить, чоловікам можна влаштуватися на завод по розробці автомобільної техніки, електроніки. Але всіх підряд не беруть. Краще, щоб людина працювала на подібному заводі в Польщі та хоч трохи знала мову", - розповів Юрій.

Він додав, що за годину роботи в Чехії жінкам платять 80-100 гривень, чоловікам - 120-140 гривень. Працювати потрібно 6-7 днів на тиждень. Проживання переважно в гуртожитках або на квартирах, де велика кількість людей.

"Коли я приїхав в Чехію, отримував 15 тисяч крон. Це десь 19 тисяч гривень. Тоді середня зарплата в Україні була 4 тисячі гривень. Працював на будівництві. З цих грошей 3 тисячі витрачав на житло. Ще 1500 крон - на їжу. Можливість економити тут є. Купував усе по знижці, саме дешеве. Решту 10 тисяч крон міг відкласти. Ще одна із витрат - купівля взуття. На будівництві воно дуже зношується, тому його треба купувати раз на півтора місяці", - зазначив чоловік.

Читайте також: У Польщі назвали найбільшу проблему українських заробітчан

Юрій підкреслив, що якщо працює родина, то одна зарплата йтиме на оренду житла.

"Оренда квартири 10-12 тисяч крон. Є люди, які знімають одну квартиру на кілька сімей. На їжу треба розраховувати 2 тисячі крон на людину. Цієї суми достатньо, щоб нормально харчуватись. Особливо ні в чому собі не відмовляти, але й без лишнього. Жінка переїхала з дитиною. Відповідно відкладати в нас не виходить, але ми живемо в Європі, іноді можемо з дружиною вийти на пиво, на фестиваль, купити дитині морозива. В нас є цілих два вихідних, що також важливо", - додав він.

Також заробітчанин зауважив, що перш ніж їхати в Чехію. треба зробити візу. Вони бувають на 6 місяців, рік та два роки. Оскільки, за його словами, працювати по біометричному паспорту, польській візі чи ще якихось візах неможливо. Дворічна віза цього року коштує 5500 гривень, але її виготовляють півроку, тому до поїздки треба готуватися заздалегідь, підкреслив чоловік.

Нагадаємо, МЗС Чеської Республіки оголосив про намір збільшити квоти на залучення іноземної робочої сили. Зокрема, у випадку України пропонується збільшити діючу річну квоту в 9 600 заявок на 10 000 заявок на рік. З них, згідно з рішенням Кабінету від 21 серпня 2017 року, півтори тисячі українців будуть залучатися в сільськогосподарську сферу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-