У Польщі назвали умову відновлення українських пам'ятників

У Польщі назвали умову відновлення українських пам'ятників

Укрінформ
Відбудова знищених українських пам'ятників в Польщі є можливою виключно після проведення ексгумацій і точного встановлення, хто там похований, адже написи на місцях пам'яті мають відповідати історичній правді.

Про це заявив держсекретар канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський в інтерв’ю виданню wPolityce.pl.

"Побачимо, чи українці будуть повністю лояльними стосовно своїх декларацій. Згідно з ними, місце пам'яті є там, де є людські кістки. Формула вшанування, яку зараз опрацьовано, є дуже важливим рішенням", - заявив Щерський.

Він пояснив, що спочатку потрібно провести ексгумації, а потім відбудувати пам'ятники, і написи на них "мають відповідати історичній правді".

"Зміст напису не може мати політичного характеру, як хоча б напис на пам'ятнику січовим стрільцям на Верецькому перевалі", - заявив держсекретар канцелярії президента Польщі.

За його словами, декларація Президента Петра Порошенка, що складні історичні питання мають обговорюватися на рівні віце-прем’єрів України і Польщі Павла Розенка і Пьотра Глінського, є "важливою і зобов'язуючою".

Він підкреслив, що "дуже важливою" є заява Порошенка про те, що розблокування здійснення ексгумацій загиблих поляків в Україні має відбутися у найкоротші терміни. 

Читайте також: Порошенко після зустрічі з Дудою: від історичних конфліктів виграє Росія

"На цьому політичному рівні не приймається більш конкретних рішень", - констатував Щерський.

Він вважає надзвичайно важливим те, що візит Президента Дуди в Україну взагалі відбувся.

"Це показало нашу волю до діалогу", - констатував міністр канцелярії президента РП.

Напередодні під час прес-конференції з Дудою у Харкові Порошенко підкреслив, що потрібно якомога швидше вирішити історичні суперечки між Україною і Польщею, оскільки від цього страждають обидві країни, а у виграші - Росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-