Відомий український математик помер на кордоні з Польщею

Відомий український математик помер на кордоні з Польщею

Укрінформ
Один з найвідоміших українських математиків Юрій Зелінський помер на кордоні з Польщею в пункті пропуску “Шегині”.

Як повідомляють "Вести", трагічний інцидент стався 21 липня.

"Юрій Борисович - один з кращих математиків сучасності. У неділю його поховали в Борисполі Київської області", - розповів колега загиблого Юрій Чураченко.

За його словами, Зелінський разом з іншими вченими прямував у Польщу на міжнародну математичну зустріч.

Він додав, що у професора під час поїздки при собі був лист, підписаний керівниками, ректорами, директором Інституту математики, в якому вони просили посприяти в безперешкодному пропуску через кордон. Адже вже в суботу повинна була відбутися перша зустріч.

"А сталося це в п'ятницю - спека, черги, а людині без малого 70 років. Він підійшов до дівчини, він був не на території України, але ще не на польській стороні. Він показав лист, говорив польською, яку дуже добре знає. Дівчина сказала, що її це не стосується. Вік і не дуже здорове серце зіграли свою роль", - додав математик.

За словами очевидців, Зелінському стало погано через отриманий стрес і спеку. При цьому, за словами жінки померлого, чоловік страждав на серцеве захворювання.

Як пояснив прес-секретар Мостиського прикордонного загону Іван Галкін, швидка допомога була викликана з обох сторін, однак польські медики, які прибули за 5 хвилин після виклику, врятувати життя вченому не змогли, передає "Вголос".

Нагадаємо, що 70-річний мешканець міста Бориспіль Київської області Юрій Зелінський очолював відділ комплексного аналізу та теорії потенціалу Інституту математики НАН України. Він є автором декількох десятків публікацій, в тому числі англійською мовою.

Фото: Вести

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-