На Рівненщині відкрили виставку, присвячену «Воскресителю українських замків»

На Рівненщині відкрили виставку, присвячену «Воскресителю українських замків»

Фото
Укрінформ
На Рівненщині у Дубенському замку відкрили виставку «Воскреситель українських замків», що присвячена українському музейнику, багаторічному директору Львівського національного музею мистецтв, Герою України Борису Возницькому. Виставка згодом стане кімнатою-музеєм.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Рівненська ОВА.

«Воскреситель замків». Борису Возницькому сьогодні могло б виповнитися 98. Герою України, почесному жителю Дубна присвятили виставку», - йдеться у повідомленні.

Виставка згодом стане кімнатою-музеєм Бориса Возницького. Більшість експонатів для неї надала донька батька українських замків - ексдиректорка та реставраторка Львівської національної галереї мистецтв, доцент кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв, голова Асоціації реставраторів Львівщини Лариса Возницька-Разінкова.

«Ми пишаємося тим, що саме на Рівненщині запрацювала така кімната-музей. Борис Возницький - це велична людина. Понад пів століття він присвятив порятунку, охороні та збереженню пам’яток культури і мистецтва», - розповіла начальниця Управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

Зазначається, що видатний український музейник, багаторічний директор Львівського національного музею мистецтв, Герой України народився 16 квітня 1926 року на Дубенщині.

Читайте також: Для збереження культурних цінностей облаштують додаткові фондосховища - Карандєєв

Дубенська міськрада повідомляє, що за його ініціативи у 1972-1975 роках було створено експозицію музею Олеський замок. Після реставрації замку повернуто вигляд XVII століття.

Возницький - засновник музеїв: Олеський замок (1975), музей книги (першодрукаря І.Федорова, 1976), музей-садиба М.Шашкевича (1986), музей найстаріших пам'яток Львова (1990), музей «Русалки Дністрової» (1991), музей оборонної архітектури ХVІ століття в «П'ятничанській вежі» (1993), музей І.Г. Пінзеля (1996).

За його ініціативи стародавні замки Галичини - Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький були об'єднані у так звану «Золоту підкову».

Завдяки Возницькому сучасникам стало відоме ім'я українського Мікеланджело - скульптора Йоана Георга Пінзеля. Тільки з костелу Яна Непомука у Дубні були врятовані 60 скульптур.

Як повідомляв Укрінформ, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї на виставці, що відкриється 17 квітня, представлять почаївські стародруки.

Фото: Рівненська ОВА, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-