У Києві відкрилася персональна художня виставка Анжеліки Рудницької

У Києві відкрилася персональна художня виставка Анжеліки Рудницької

Фото
Укрінформ
У Музеї української діаспори в Києві відкрилася персональна художня виставка «Нескінченність любові» мисткині, співачки, волонтерки, громадської діячки Анжеліки Рудницької. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Любов - це, напевно, єдине, що зараз нас всіх зігріває і дає сили протистояти ворогу. А завдяки нашим Силам оборони у нас є можливість творити, збиратися, підтримувати українську культуру», - сказала під час відкриття Рудницька.

На виставці «Нескінченність любові» представлені як перші роботи майстрині в голковій техніці, створені 20 років тому, коли вона була прикута до ліжка через хворобу, так і найновіші, створені вже під час повномасштабного вторгнення. Частина робіт пережила окупацію в замінованому підвалі й була повернута у 2023 році в Київ.

На виставці представлена найновіша робота Анжеліки Рудницької у голковій техніці «Рай розвивсь», яка експонується вперше.

«Я її зробила вже в час повномасштабного вторгнення, на початку, коли нам всім було дуже важко сконцентруватися на чомусь і от саме в такий кризовий момент вона народжувалася. У мене було відчуття, що коли я завершу «Рай розвивсь», станеться щось важливе. Так і було. Я її закінчила і одразу визволили з-під окупації Херсон, в якому у підвалі були мої роботи. Я була вражена», - розповіла вона.

У Києві відкрилася персональна художня виставка Анжеліки Рудницької / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

На момент захоплення росіянами Херсона там експонувалася колекція з 40 робіт Рудницької з циклу «Сад чеснот». Усі вони вціліли і навіть повторно були ненадовго виставлені в херсонському музеї Лесі Українки. Після чого виставки вже відбулися в Музеї української книги та друкарства, в Острозькій академії у Києві, а також виставлялися в артпросторі міста Рівне.

Окрема експозиція виставки «Нескінченність любові» присвячена писанкарству та роботам художниці з різними варіаціями писанок. Деякі Рудницька розписує традиційно, а деякі - експериментальні, вносячи авторське бачення, натхненне космогонічною українською казкою про те, що світ пішов з яйця.

Представлена також серія «Пролог», створена в 2004 році, коли Рудницька була паралізована. Дві найвідоміші роботи з цього циклу «Місячне колесо» і «Трете небо», створені під час Помаранчевої революції.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка «Першообрази» українського художника Анатолія Криволапа

Дуже важливими для себе авторка вважає цикл «Сонцестояння», серію «Еволюція нескінченності» та роботи циклу «Радуйся». У 2022 році вона розпочала новий воєнний цикл «Стратифікація нескореності».

Це перша персональна виставка Анжеліки Рудницької в цьому році, всього ж вона провела 150 персональних виставок в Україні, Європі, Азії, Північній Америці. Має звання «World Master» всесвітнього фестивалю культури та мистецтв (Південна Корея). За 20 років вона створила близько 150 робіт в голковій техніці.

Виставка «Нескінченність любові» триватиме в Музеї української діаспори до 12 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-