На Хмельниччині відбувся етнофестиваль гаївок та великодніх пісень

На Хмельниччині відбувся етнофестиваль гаївок та великодніх пісень

Фото
Укрінформ
У Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва вперше відбувся регіональний етнофестиваль гаївок та великодніх пісень “Весна, весняночка”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На Хмельниччині відбувся етнофестиваль гаївок та великодніх пісень / Фото: Лілія Коцюк, Укрінформ

Фестиваль обрядової творчості “Весна, весняночка” присвятили календарному циклу народних свят, пов’язаних зі стародавніми міфами та віруванням, супроводжених піснями, іграми й хороводами.

У ньому взяли участь понад 250 виконавців із аматорських колективів 16 громад Хмельниччини. Наймолодшим учасникам ледь виповнилось 4 роки, вік найстарших — 90. Вони представили фрагменти веснянок, обрядові танці та театралізовані постановки, здебільшого під власний інструментальний супровід. Найкращі гурти отримали відзнаки й дипломи.

Читайте також: У Тернополі проводять акцію «Писанка Захиснику»

За словами директорки центру культури й мистецтва Майї Онищук, етнофестиваль має символічну мету поряд із популяризацією фольклорного мистецтва Поділля.

“У ці дні, коли природа прокидається до нового життя, серце народу відчуває нові мрії і сподівання. Весна – це не лише час надій, але й час пам’яті та вічного поклику до миру. Ми віримо у перемогу світла над темрявою, у наше світле майбутнє, яке принесе весна, й піснями закликаємо до цього”, - сказала Онищук.

Читайте також: Діаспору запросили на вебінар про великодню обрядову культуру України

Як повідомлялось, у Хмельницькому відкрили виставку іронічних колажів художниці-біженки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-