Колекція Херсонського художнього музею поповнилася старовинною іконою

Колекція Херсонського художнього музею поповнилася старовинною іконою

Фото
Укрінформ
Колекція Херсонського художнього музею поповнилася старовинною іконою «Іоан Воїн», це одна з ікон, вилучених правоохоронцями Полтавщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонський художній музей.

«Музейна колекція поповнилася старовинною іконою «Іоан Воїн», - ідеться у повідомленні.

Як зазначається, музей отримав вилучену правоохоронцями Полтавщини старовинну ікону — одну з тих, які контрабандист скуповував через Інтернет, реставрував та нелегально пересилав за кордон. Зловмисника затримали наприкінці листопада минулого року, коли він намагався відправити «Укрпоштою» до Євросоюзу три ікони, 1 лютого суд призначив контрабандисту 3 роки умовного покарання.

Як інформують у музеї, судова мистецтвознавча експертиза визначила, що вилучені ікони належать до культурних цінностей, які мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення. Тож Мінкульт запропонував Херсонському художньому музею обрати одну з них для поповнення розграбованої колекції. Музейні фахівці обрали образ «Іоана Воїна».

«Були часи, коли я привозила роботи в музей фурами, придатними для перевезення колекцій, дипломатичним транспортом. А зараз рада і вилученій на кордоні одній, але дуже цінній іконі, ймовірно XVIII ст., яку передало СБУ Полтави», - каже директорка музею Аліна Доценко.

Читайте також: У херсонському музеї ідентифікували ще три викрадені загарбниками картини

Як підкреслюється, до пограбування в музеї зберігалася інша невеличка ікона, присвячена святому мученику Іоану Воїну, написана XVIII ст. темперою на дошці. Проте вона разом із більш ніж 10 тисячами інших творів мистецтва була викрадена російськими арт-мародерами перед відходом окупантів з Херсона. Місцеперебування вкраденої ікони наразі невідомо.

Наголошується, що передача ікони — знакова подія для музею, адже для сьогодення образ Іоана Воїна, якого в Україні особливо пошановують з давніх часів, є вкрай актуальний. Це один з небагатьох ранніх святих (IV ст.), якому приписується слов’янське походження. Святий мученик відомий тим, що по молитві йому викривається злодійство і повертається вкрадене, він захищає від кривдників і нападу, відводить всяку небезпеку. Ще святому Іоану Воїну моляться про тих, хто перебуває у полоні або ув'язненні.

«А поки в наших серцях жевріє надія на повернення вкраденого, першим пунктом призначення нового музейного експонату стануть реставраційні майстерні», - зазначають у музеї.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка взялися ідентифікувати викрадені твори мистецтва, які «випливли» у Криму.

Ірландський музей сучасного мистецтва в Дубліні представив на своїй платформі проєкт про роботи, викрадені російськими загарбниками з Херсонського художнього музею ім. Олексія Шовкуненка.

Художниця Оксана Оснач, яка відродила традиції писання ікон на рибі, подарувала свою роботу - Семистрільну ікону Божої Матері, Херсонському обласному краєзнавчому музею.

Фото: Херсонський художній музей, СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-